Izazovni Šiblovi crteži ugljenom

Izazovni Šiblovi crteži ugljenom

U intenzivnoj produkciji akademskog slikara Duška Šibla navikli smo u proteklom, dužem razdoblju uglavnom susretati ulja i akrile na platnu (različitih formata), a u manjem dijelu i vibrantne kolaže.

Šibl je snažno i nadahnuto varirao teme i motive pokreta jednog ili više tijela u prepletenom strastvenom grču koristeći izrazita koloristička rješenja s prevladavajućom crvenom ili plavom bojom u bazi kompozicije iznad kojih titra svjetlina tijela, bjelina puti likova uznemirenih, neprekinutih. Poput lanca gesti.

Nedavno je u novom broju književnog časopisa Republika objavljeno nekoliko njegovih crteža ugljenom, s prepoznatljivim potezom, atmosferom i kompozicijom.

Tijela izviru iz sivkaste pozadine ili iz sivoga oblaka, ostavljajući ponegdje dojam utvare, prozirnog duha, vječno zarobljeni kontinuiranim kretanjem, zagrljena,u trenucima predaha, u žestokom sučeljavanju i dodiru.

Iz ovih crno-bijelih zapisa izbija silan energetski naboj. Gotovo se može opipati ili čak opaziti strujanje između i pored priljubljenih tijela.

Duško Šibl majstorski kreira scene susreta i kontakata, u impresivnom kolopletu gibanja, tvoreći jasne trenutke napetosti, očekivanja i ushita.

I ovaj ciklus ugljena potvrđuje Duška Šibla potvrđuje njegovu slikarsku zrelost i visoku razinu artističke izražajnosti.

Njegovo slikarstvo nije dosadno. Uzbudljivo je i zanimljivo, u neprekidnoj potrazi za najžešćim motivom i jednako takvom realizacijom.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni