Izaslanstvo MMF-a iskazalo zabrinutost zbog još aktualne recesije u Hrvatskoj

Izaslanstvo MMF-a iskazalo zabrinutost zbog još aktualne recesije u Hrvatskoj

Hrvatska još uvijek prolazi kroz razdoblje recesije u kojoj do izražaja dolazi niz vanjskih i unutarnjih neravnoteža poput nekonkurentnog izvoza, korporativne prezaduženosti i zaduženosti javnog sektora

Predsjednica Grabar-Kitarović u ponedjeljak je primila izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda, koji su u Hrvatskoj već gotovo dva tjedna da bi procijenili gospodarske izglede za ovu i nekoliko sljedećih godina.

Izražena je obostrana zabrinutost zbog činjenice kako Hrvatska još uvijek prolazi kroz razdoblje recesije u kojoj do izražaja dolazi niz vanjskih i unutarnjih neravnoteža. One uključuju nekonkurentni izvoz, korporativnu prezaduženost i zaduženost javnog sektora kao osobite osjetljivosti, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

U Hrvatskoj vide blagi pozitivni pomaci, no oni su ostvareni u okviru rasta vanjskog okruženja, a za gospodarstvo su i dalje prisutni veliki rizici domaće ekonomije u rastu javnog duga te eksternih šokova u slučaju promjena u vanjskom okruženju, zaključeno je na sastanku.

Pozitivni pomaci vidljivi su, također, u rastu maloprodaje i priljevu izravnih investicija, no potrebne su hrabrije strukturne reforme posebno u dijelu državne administracije i lokalne uprave kao i u području investicijske i poslovne klime.

Izaslanstvo MMF-a izvijestilo je kako će njihova preliminarna izjava o obavljenim konzultacijama biti objavljena u srijedu, a cjelovito izvješće u lipnju ove godine. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni