Izaslanstvo Grada Zagreba nazočilo 7. Trnjanskim kresovima   

Izaslanstvo Grada Zagreba nazočilo 7. Trnjanskim kresovima  

Na Dan pobjede nad fašizmom i Dan oslobođenja Zagreba, 8. svibnja gradsko izaslanstvo položilo je vijence ma Grobnici narodnih heroja i partizanskom groblju na Mirogoju te u Spomen parku Dotrščina

(Foto: Grad Zagreb)

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet prisustvovali su u subotu navečer 7. Trnjanskim kresovima, manifestaciji koju organizira Mreža antifašistkinja Zagreb, uz asistenciju Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

Manifestacija paljenja Trnjanskih kresova obilježava se u znak sjećanja na 8. svibnja 1945. kada su partizani oslobodili Zagreb od fašističkog okupatora. Proslava na otvorenom trajala je od prijepodnevnih sati, a dnevni program zaokružen je paljenjem Trnjanskih kresova.

Unatoč nepovoljnoj vremenskoj prognozi, na paljenju Trnjanskih kresova okupilo se mnoštvo građana. Prvi puta pokrovitelj manifestacije bio je Grad Zagreb.

“Vremena stalne revizije povijesti”

Gradonačelnik Tomašević je poručio kako se obilježavanje 8. svibnja ponovno obilježava na dostojan način što je, kako je rekao, od velikog značaja, posebice u ovim vremenima stalne revizije povijesti.

»Ključno je da se, jednom zauvijek, završe sve te rasprave i da se jasno kaže kada je bio dan oslobođenja Zagreba«, rekao je.

Tomašević je na paljenju Trnjanskih kresova rekao kako od 2015. godine slave dan kada je Zagreb oslobođen od fašističke, odnosno ustaške okupacije. Dodao je kako su za vrijeme Drugoga svjetskog rata brojni građani Zagreba s drugim partizanima iz cijele Hrvatske sudjelovali u jedinicama Narodno-oslobodilačkog pokreta, Antifašističkoj fronti žena te izvodili subverzije protiv okupatorske vojske i kvislinga.

Istaknuo je da su oni skrivali ljude kojima je prijetila deportacija u sigurnu smrt.

Zagreb – nepokoreni grad

»Brojni ljudi iz grada su pružali otpor i zato Zagreb nikada nije bio pokoren i zato će uvijek biti nepokoreni grad«, rekao je Tomašević.

Napomenuo je kako odaje počast za 30 tisuća građana Zagreba koji su dali svoju žrtvu u partizanima i bili žrtve ustaškog i fašističkog terora. Ustvrdio je kako su jedinice koje su oslobodile Zagreb to učinile na krilima socijalne pravednosti, vjere u jednakost i internacionalizam, što su vrijednosti koje mi danas trebamo baštiniti, kao i graditi društvo na klasnoj i rodnoj jednakosti.

Dan kasnije, u nedjelju, 8. svibnja, na Dan pobjede nad fašizmom i Dan oslobođenja Zagreba gradsko izaslanstvo predvođeno gradonačelnikom Tomaševićem položilo je vijence i zapalilo svijeće na Grobnici narodnih heroja i partizanskom groblju na Gradskom groblju Mirogoj.

Nakon toga vijenac je položen i uz spomenik Put mučeništva u Spomen parku Dotrščina, Štefanovec ulica.

Tomašević je sudjelovao i svečanoj akademiji u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, koja je održana Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni