Izaslanstva hrvatske Vlade i Grada Zagreba na komemoraciji u Jasenovcu

Izaslanstva hrvatske Vlade i Grada Zagreba na komemoraciji u Jasenovcu

Na komemoraciji je dramska umjetnica Branka Cvitković pročitala prigodni govor preživjele bivše zatočenice Pave Molnar, a nekoliko autentičnih pisama zatočenika iz knjige Pisma iz logora autorice Maje Kućan pročitali su dramski umjetnici Goran Grgić i Branka Cvitković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, potpredsjednik Vlade Božo Petrov i ministri Kovač, Šprlje, Šustar i Hasanbegović sudjelovali su u petak, 22. travnja na komemoraciji u Spomen-području Jasenovac koja je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

U koloni sjećanja krenuli su od Memorijalnog muzeja Spomen-područja Jasenovac prema spomeniku Kameni Cvijet, autora Bogdana Bogdanovića, gdje je u 11.00 sati započela komemoracija himnom Republike Hrvatske u izvedbi članova Zbora Hrvatskog narodnog kazališta. Nakon minute šutnje u počast svim žrtvama logora, pročitana su pisma bivših logoraša, a molitve za mrtve izmolili su imam te katolički i pravoslavni svećenik. Potom su državna, županijska, gradska, općinska, stranačka izaslanstva te izaslanstva udruga, stranih veleposlanstava i predstavnici manjina položila vijence i upalila svijeće pred spomenikom.

Na komemoraciji je dramska umjetnica Branka Cvitković pročitala prigodni govor preživjele bivše zatočenice Pave Molnar, a nekoliko autentičnih pisama zatočenika iz knjige Pisma iz logora autorice Maje Kućan pročitali su dramski umjetnici Goran Grgić i Branka Cvitković.

Nakon komemoracije predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković je u pratnji ravnateljice i kustosa Spomen-područja Jasenovac obišao Memorijalni muzej te porazgovarao s djelatnicima ustanove uz ministra kulture, vanjskih poslova i mnogih drugih državnih dužnosnika i veleposlanika stranih zemalja u Republici Hrvatskoj koji su ove godine u najvećem broju do sada nazočili komemoraciji.

Jasenovac_gradsko_izazslanstvo_2016

U povodu obilježavanja 71. obljetnice proboja zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovac izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milan Bandićem u petak 22. travnja prisustvovalo je komemoraciji i položilo vijenac kod spomenika Kameni Cvijet.

Uz gradonačelnika Milana Bandića u izaslanstvu Grada Zagreba bili su: pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić, pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić, saborski zastupnik i voditelj Odjela za ostvarivanje statusa i prava u Gradskom uredu za branitelje Miodrag Demo, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Zagreba Muhamed Zahirović, zamjenik predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine grada Zagreba Neđatin Kamberovski, Elizabeta Knorr, Kostandinka Velkovska, Nura Ismailovski i Duško Ljuština. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni