Izašao vodič za liturgijska slavlja s papom Franjom u Sarajevu

Izašao vodič za liturgijska slavlja s papom Franjom u Sarajevu

Vodič će se dijeliti svim sudionicima misnoga slavlja na Koševu

Iz tiska je izašao vodič za liturgijska slavlja s papom Franjom u Sarajevu, prenijela je danas IKA. Liturgijski Vodič za sve nazočne kardinale, nad/biskupe, svećenike i okupljene vjernike uz omot ima 106 stranica. Pripremljen je prema važećim liturgijskim odredbama i važećim Uputama i odredbama liturgijskih slavlja Ureda liturgijskih slavlja Svetoga Oca, Vatikan iz 2014. god. Sadržaj teksta je bogat i svakom nazočnom hodočasniku bit će od liturgijske pomoći. Naslovna i zadnja stranica omota imaju Papinu sliku uz odgovarajući tekst pojašnjenja. Na drugoj i predzadnjoj stranici omota donesena je slika logotipa uz tekst tumačenja istoga.

Na početku donesen je tekst dobrodošlice domaćina vrhbosanskog nadbiskupa metropolite Vinka kardinala Puljića. Zatim su donesena dva teksta koji predstavljaju Crkvu na bosanskohercegovačkim prostorima i Vrhbosansku nadbiskupiju. Nakon tih uvodnih tekstova donesena je cjelokupna liturgija euharistijskog slavlja na Olimpijskom nogometnom stadionu Koševo kao i liturgija susreta Svetoga Oca s duhovnim zvanjima u sarajevskoj prvostolnici. Taj dio liturgijskog Vodiča napravljen je po uzoru na liturgijske knjige na hrvatskom jeziku. Isto tako donesene su neke napomene vatikanskog Ureda s obzirom na aktivno sudjelovanje u euharistijskom slavlju, te upozoreno na neke moguće neliturgijske sadržaje. Pjevani dijelovi liturgijskih slavlja u Vodiču su obogaćeni notnim sadržajem koje je pripremio vlč. Marko Stanušić. Na kraju su donesene sve važnije informacije s obzirom na liturgijsku asistenciju kao i popis svih zborova koji sudjeluju u euharistijskom slavlju na stadionu Koševu.

Vodič je pripremio mjesni ceremonijar mons. mr. sc. Tomo Knežević, a korekturu je izvršio doc. dr. sc. Dubravko Turalija. Nakladnik Vodiča je Vrhbosanska nadbiskupija, a za isti odgovara generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. mr. sc. Luka Tunjić. Prijelom teksta uradio je Marijo Gracić iz Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije. Vodič je tiskala tiskara Graforad d.o.o. iz Zenice. Napravljena je i katalogizacija o publikaciji u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci Bosne i Hercegovine u Sarajevo. Vodič će se dijeliti svim pristiglim hodočasnicima prije ulaska u stadion Koševo. (IKA/KTA)