Izabrani pobjednici 12. natjecanja pjevačkih zborova

Izabrani pobjednici 12. natjecanja pjevačkih zborova

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je više od dvadeset zborova iz cijele Hrvatske, a održana su ukupno četiri koncerta na kojima je pjevalo više od 800 izvođača

Svečanom dodjelom nagrada u subotu 24. svibnja u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog završilo je 12. natjecanje pjevačkih zborova – Zagreb 2014., koje je organizirao Zagrebački glazbeni podij Centra za kulturu Trešnjevka. Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je više od dvadeset zborova iz cijele Hrvatske, a održana su ukupno četiri koncerta na kojima je pjevalo više od 800 izvođača. Natjecanje koje je organizirano isključivo za amaterske zborove otvorio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Nakon dva dana Natjecanja u kategoriji D Srebrna plaketa dodijeljena je zboru Capella miércoles koji je ujedno i pobjednik te kategorije. Također, Srebrnu je plaketu dobio i pobjednik B kategorije, Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia discors, a istu je plaketu osvojila i ženska vokalna grupa Pjevačkog zbora Josip Štolcer Slavenski, koja se natjecala u C kategoriji. Zlatnu plaketu u S kategoriji osvojio je zbor Cantores Sancti Marci, a istu je plakatu za A kategoriju osvojio Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu Palma. Isti je zbor dobio i još jednu posebnu nagradu – Prijelazni pehar Hrvatskog društva skladatelja, i to za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja – Cantate Domino, Davorina Kempfa.

Osim u kategoriji klasičnih zborova i vokalnih ansambala, ove su se godine pjevači natjecali i u kategoriji sakralne glazbe, a u natjecateljski dio programa uvrštena je i kategorija slobodnih žanrova. Najbolji od najboljih imat će priliku nastupiti i na Gala koncertu koji će za njih biti organiziran u prosincu. Zagrebački glazbeni podij Centra za kulturu Trešnjevka već 18 godina zaredom organizira Festival pjevačkih zborova, koji uključuje Natjecanje pjevačkih zborova i Natjecanje hrvatske vokalne tradicijske glazbe, okupljajući na jednome mjestu ljubitelje zborske glazbe iz cijele Hrvatske. (zg-magazin)