Iz svakodnevnice u baštinu

Iz svakodnevnice u baštinu

(S naslovnice izložbenog kataloga / Foto: TMNT)

Svi zainteresirani za tehnička dostignuća iz ranijih razdoblja, pohranjena u dvadeset specijaliziranih zbirki Tehničkog muzeja »Nikola Tesla«, vrlo korisno će upotrijebiti vrijeme razgledavajući izložbu

prof. emer. Igor Čatić

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla otvorena je u ponedjeljak 6. ožujka 2017. izložba akvizicija Muzeja od 2000. do 2016. Trajat će do 9. travnja 2017.

U svom pozdravnom govoru, ravnateljica Muzeja i voditeljica ovog Projekta, gospođa Markita Franulić, među ostalim je naglasila:

»Danas, kada oprema zastarijeva već poslije nekoliko mjeseci, gomilaju se ostaci tih napuštenih relikata prošlosti. Na kustosima ostaje težak zadatak njihova odabira i smještanja u kontekst društvenih okolnosti i vremena. Što vrijedi spasiti iz svakodnevice i pretvoriti u baštinu prošlosti za vizije budućnosti. To je u doba tehničke eksplozije vrlo težak i odgovoran zadatak. Izložba IZ SVAKODNEVICE U BAŠTINU – Akvizicije Muzeja 2000. – 2016. nudi izbor tvorevina sakupljenih od 2000. do 2016. U tom razdoblju nabavljeno je 5519 predmeta, što čini oko četrdeset posto cjelokupnog fundusa. Od toga je više od 120 pojedinaca, ustanova i tvrtki darovalo oko 70 % proizvoda Muzeju, a ostatak je otkupljen«.

Danas je građa Muzeja raspoređena u 41 zbirku, što je odraz velike širine područja tehnike a u manjem opsegu i znanosti. Ovom zgodom predstavljen je izbor od oko četiristo predmeta iz dvadeset zbirki, primjerice: Elektroenergija, Fizika, Kućanska tehnika, Računalna tehnika, Strojarstvo itd.

Naslovnica prikazuje otkupljeni Kombinirani audiouređaj, glazbeni ormar – radioprijemnik s gramofonom RIZ 604 koje je proizvela Radioindustrija Zagreb, 1960. Radioprijamnik ima sljedeća valna područja: dugi (DV), srednji (SV), kratki (KV) i ultrakratki (UKV) val. U njega je ugrađeno deset elektronskih cijevi. Ugrađeni je gramofon ELAC Miracord 16, koji ima automatsku izmjenu gramofonskih ploča sa 4 frekvencije vrtnje (broj okretaja). Ta glazbena komoda mogla se priključiti na dvije vrste napona: 110 i 220 V.

Hrvatska je već od tridesetih godina imala razvijenu proizvodnju alatnih strojeva.

Kratkohodna blanjalica “IGI” hoda 450 mm, Julijo Čatić, Zagreb / Foto: TMNT

Ovom zgodom izložena je krathohodna blanjalica alatničarske radionice »Štanca«, vlasnika Julija Čatića. Stroj je poklonio gospodin Davor Antonić. Upotrebljavan je u strojobravarskoj radionici djeda darovatelja, gospodina Milana Antonića, od kraja tridesetih (između 1936. i 1938.) do sedamdesetih godina. Od 1970. do 1985. otac donatora, gospodin Zvonimir Antonić rabi stroj za potrebe održavanja skijaške žičare na Medvednici – Sljemenu.

Svi zainteresirani za tehnička dostignuća iz ranijih razdoblja, pohranjena u dvadeset specijaliziranih zbirki Tehničkog muzeja »Nikola Tesla«, vrlo korisno će upotrijebiti vrijeme razgledavajući izložbu. Posebno bi ju trebali vidjeti učenici koji danas sve učestalije promatraju fizički svijet kroz prizmu računala. Koja su također izložena.