Iz sustava državne pomoći izlazi 65 lokalnih jedinica

Iz sustava državne pomoći izlazi 65 lokalnih jedinica

Kao ključnu novinu Grčić je istaknuo kategorizaciju prema kriteriju indeksa razvijenosti neke lokalne zajednice. „Rekao bih da se uvodi više pravednosti u sustav jer smo imali prilično nelogične situacije da su potpore dobivale jedinice, koje su po indeksu razvijenosti bitno iznad praga“, pojasnio je Grčić.

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila konačni prijedlog Zakona o regionalnom razvoju. Odmah poslije sjednice Vlade, potpredsjednik Vlade Branko Grčić je održao konferenciju za medije na kojoj je detaljno objasnio promjene u izmjenjenom Zakonu. Grčić je objasnio kako je namjera da se kroz izmjenjeni Zakon o regionalnom razvoju kompenzira dio sredstava, koji će lokalne zajednice izgubiti kroz nove porezne izmjene.

Kao ključnu novinu Grčić je istaknuo kategorizaciju prema kriteriju indeksa razvijenosti neke lokalne zajednice. „Rekao bih da se uvodi više pravednosti u sustav jer smo imali prilično nelogične situacije da su potpore dobivale jedinice, koje su po indeksu razvijenosti bitno iznad praga“, pojasnio je Grčić i dodao kako se predviđa izlazak iz sustava potpora 65 jedinica, koje su prešle prag od 75 posto razvijenosti hrvatskog prosjeka.

Izmjenjenim Zakonom te bi jedinice kroz sljedeće tri godine bile u prijelaznom periodu u kojem će se gradirati potpora. One će dobivati najmanje 60 posto dosadašnjeg iznosa kako bi se njihove javne financije ustabilile.

„Nakon preraspodjele u sustav ulazi 100 jedinica, a izaći će 65 bogatijih. Tako se stvorila ušteda od oko 240 milijuna kuna, koju vraćamo ovim jedinicama (op.a. 65 bogatijih)“, pojasnio je Grčić.

„U takvom sustavu u 2015.godini od 544 lokalne jedinice, 264 će biti izravno u sustavu potpore, 65 jedinica će imati tranzicijski status. To znači da će 329 jedinica biti potpomognuto od države. Najveći broj do sada“, rekao je Grčić.

Potpredjednik Vlade je istaknuo kako će se ustrojiti i urbane aglomeracije, u koje će ući Zagreb, Osijek, Rijeka i Split, a one će imati obvezu donošenja svojih strategija urbanog razvoja, kao osnovice za planiranje projekata sufinanciranih fondovima Europske unije i drugim izvorima. Grčić je istaknuo kako se izmjenjeni Zakon o regionalnom razvoju neće odnositi na hrvatske otoke, za koje će i dalje važiti uredbe iz Zakona o otocima.

On je najavio kako će se sljedeći tjedan predstaviti javnosti i nova raspodjela poreza na dohodak. Prema njegovim rječima lokalnim jedinicama će ostati porez na dobit i prihodi od koncesija za iskorištavanje mineralnih sirovina, a manjak bi trebala pokrivati država.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni