Milan Bandić osvojio i šesti mandat!

Milan Bandić osvojio i šesti mandat!

»Želim zahvaliti svojim sugrađanima, Zagrepčankama i Zagrepčana, ali i onima koji su govorili “ili mi ili on”«, poručio je reizabrani gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Zagrepčani su u nedjelju za gradonačelnika ponovno, šesti put zaredom izabrali Milana Bandića. On je u drugom krugu pobijedio svoju protukandidatkinju Anku Mrak Taritaš sa 5,87 posto odnosno 16.307 glasova više te najavio kako već u ponedjeljak počinje bitka za sedmi mandat.

U svom pobjedničkom govoru u izbornom stožeru u Praškoj 5 novi-stari gradonačelnik okružen svojim suradnicima, izjavio kako nitko nikada u povijesti Zagreba nije uspio pobijediti šest puta. Rekao je kako neće pjevati, ali kako je lijepo vidjeti sve okupljene opet, citirajući stihove grupe Novih fosila. Pritom je nadodao: »Teško je ostati ravnodušan, ja sam čovjek od krvi i mesa. Nikada nitko nije niti će pobijediti šest puta zaredom, nikada nitko. Želim zahvaliti svojim sugrađanima, Zagrepčankama i Zagrepčana, ali i onima koji su govorili “ili mi ili on”«.

Smatra kako je pogrešno govoriti o podjelama, kada Zagrepčani nikad nisu bili isključivi, jer to nije Zagreb.

»Zagreb ne trpi isključivost, negaciju i destrukciju«, poručio je. Smatra kako Zagreb je konstruktivan i pozitivan. Pritom je rekao, kako je u autu slušao jednog analitičara koji je rekao da »ima nešto Tuđmanovo u sebi«. Bandić, međutim smatra kako u njemu ima i Tuđmanovog i Radićevog i Starčevićevog i Račanovog. Pritom se zahvalio svojoj majci, Bogu te je izjavio kako je ponosan na sugrađane koje ne mogu pobijediti niti mediji.

Svim kandidatima je čestitao na poštenoj i fer utakmici, a na fer utakmici u drugom krugu zahvalio se i protukandidatkinji Anki Mrak Taritaš koja mu je čestitala na izbornoj pobjedi. Zaključio je kako mu je žao što nisu mogli biti u nekom odnosu, ali kako je nadodao, on odlučuje s kim će se sučeliti.

Milan Bandić je pozvao je sve gradske zastupnike na konsenzus u Gradskoj skupštini oko važnih gradskih pitanja podsjetivši na projekte koji se tek trebaju realizirati.

Dok je gradonačelnik govorio iz prostora kraj nekadašnje sinagoge čuo se gromoglasni aplauz i povici pobjeda. No slavljeničku atmosferu u stožeru nakratko je prekinuo nepoznati muškarac koji je na kraju govora glasno povikao »Lopove, vrati 18 milijuna kuna!« No ubrzo su ga van izveli gradonačelnikovi zaštitari upitavši okupljene tko ga je pustio unutra.

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić za ZG-magazin je izjavio kako Milan Bandić ne samo da je pobijedio, nego da je ovoga puta pobjeda slađa jer je prva lista u Zagrebu s tri tisuće glasova više. Mišljenja je kako ankete nikada nisu bile naklonjene njihovoj stranci.

Ranije toga dana za mišljenje o rezultatima izlaznih anketa upitali smo pročelnika za obrazovanje, kulturu i sport Ivicu Lovrića, koji je izjavio: »Gotovo 300 tisuća Zagrepčana je po nesnosnoj vrući izašlo na birališta i hvala im na tome. Redovita je pojava da je izlaznost u drugom krugu manja nego u prvom, ali izlaznost je ipak veća negoli prije 2013. godine i to nas raduje«.

S njime se slaže i druga žena Zagreba, Jelena Pavičić Vukičević. Ona smatra kako ankete čine optimističnima ljude iz stranke Rada i solidarnosti – Milan Bandić 365 te kako je najbolje da se pričekaju pravi rezultati. Pritom je nadodala: »Svaki izborni ciklus je priča za sebe, ali na kraju se broje samo pobjede, a mislim da mi svoju pobjedu imamo«. Pavičić Vukičević je zahvalila svim građankama i građanima koji su unatoč vrućinama izašli na izbore i glasali, neovisno o tome za koga.

Podsjetimo i na to da je u prvom krugu najveću potporu birača također dobio Milan Bandić, s osvojenih 30,87 posto, odnosno 101.828 glasova te tako ušao u drugi krug lokalnih izbora. Njegova protukandidatkinja Anka Mrak Taritaš osvojila je 24,48 posto, odnosno 80.765 glasova birača. Istraživanja su tada ukazivala da će u drugom krugu izbora bitka biti neizvjesna.

Cjeloviti pobjednički govor Milana Bandića možete pogledati u priloženom videu:

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni