Iz rapskog podmorja izvađeno više od osam tona otpada!

Iz rapskog podmorja izvađeno više od osam tona otpada!

Evo kako čuvamo svoj okoliš: Iz podmorja izvađene gume, građevinski otpad, akumulatori, lim, plastika…

(Foto: RK Roniti se mora)

Ronilački klub Roniti se mora ovog je vikenda od 20.-22.05. proveo svoju 25. ekološku akciju „Think Green“, održanu na otoku Rabu.

Akcija vađenja otpada iz podmorja odvijala se na ukupno šest lokacija. Čistilo se u Kamporu, trajektnoj luci Rab, ispod rive u Rabu, u uvali Komunčica na poluotoku Frkanj, ispod mola kraj Hotela International te područje oko otoka Dolina. U akciji je sudjelovalo više od 50 ronioca, a najmlađi akteri su imali svega 12 godina. Nakon završene akcije sav prikupljeni otpad je izvagan uz pomoć tvrtke Dundovo d.o.o.

Iz podmorja je izvučeno čak nešto više od 8 tona otpada! Najviše je bilo odbačenih guma, plastike, građevinskog otpada, lima, akumulatora, boca, a prikupljeno je i oko 250 vreća sitnog otpada.

Kao i do sada u održanim akcijama na Visu, Lastovu i Pelješcu, otpad pronađen i uklonjen iz mora u potpunosti je zbrinut. U partnerstvu s C.I.O.S grupom, koja je pružila cjelovitu logističku podršku, sav otpad prikupljen tijekom akcije odvezen je s otoka te će biti razvrstan i adekvatno zbrinut. Tako se dodatno se pomoglo lokalnoj zajednici i oslobodilo ih se svake brige oko prikupljenog otpada.

Ekološka akcija provedena je uz infrastrukturalnu podršku Kluba podvodnih aktivnosti Amfora, kluba rapskih zaljubljenika u more i sve morsko, koji ove godine slavi svoj 51. rođendan.

Učenici pokazali veliku želju za zaštito podvodnog okoliša

Veliku želju za zaštitom podvodnog okoliša otoka pokazali su i učenici Osnovne škole Ivana Rabljanina, Rab. Tijekom cijele školske godine izrađivali su glinene kugle s dobrim bakterijama (efektivnim mikroorganizmima) koje, jednom kad se bace na morsko dno, razgrađuju nataloženi otpadni mulj te tako pridonose bioremedijaciji mora. U sklopu akcije bacili su čak 1000 komada glinenih kugli na dno morske lučice Rab.

Također, budući da akcija Think Green ima i edukativnu svrhu podizanja svijesti o nužnosti ostavljanja čistog mora budućim naraštajima, osnovnoškolcima je održano predavanje o ekologiji i ronjenju u Zimskom kinu grada Raba.

Cjelokupan trud volontera Think Greena ne bi bio moguć i tako uspješan bez adekvatne potpore lokalne zajednice, Grada Raba, TZG Rab i Kluba podvodnih aktivnosti Amfora te Dundovo d.o.o. koji su osigurali i eko brod u svrhu vađenja otpada iz mora.

U akciji su od ronilačkih klubova sudjelovali članovi Ronilačkog kluba Roniti se mora – Zagreb, KPA Amfora te RK Roniti se mora – Šibenik.

Ronilački klub Roniti se mora već jedanaest godina organizira akcije „Think Green“ u okviru kojih se čisti podmorje, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša. 

Partneri projekta su National Geographic Hrvatska, C.I.O.S grupa i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni