Iz radionice Valek izlaze cipelice koje su djeca sama osmislila

Iz radionice Valek izlaze cipelice koje su djeca sama osmislila

Cipele Valek imaju 40 – godišnje iskustvo u izradi i prodaji ženske i dječje obuće. Trgovina i radionica smještene su u središtu Zagreba, no zbog velikog broja upita dva puta godišnje organiziraju dolazak u Split, Rijeku i Osijek gdje pozovu sve zainteresirane za mjerenje i isprobavanje aktualnih modela koji se nakon naručivanja i izrade dostavljaju poštom

Obrt Valek za ručnu izradu ženskih cipela pokrenuo je 1963. godine Valentin Tkalčec. Iako današnja vlasnica Mirjana Tkalčec nije mislila da će nastaviti očevu tradiciju ipak je na temelju osobnog iskustva spojila biznis i privatne potrebe. Naime, krenula je u drugom smjeru – u izradu dječjih cipelica, čega u to vrijeme nije bilo na tržištu. Danas imaju dugu tradiciju, stalne mušterije i nove koje stižu svakog dana iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.

Trgovina Cipele Valek veselo je okruženje prilagođeno djeci. Ponuda uključuje obuću za djecu potpuno zdravih stopala, za specifična stopala poput onih proširenih ili uskih, te ortopedske cipele za djecu s motoričkim problemima.

cipele_valekAko je riječ o djeci s problemima, ortopedski stručnjak izmjeri nogu i prema dijagnozi isplanira potrebnu obuću. Dijete je smješteno na mjerni stol na kojem majstor, na temelju povijesti bolesti i dijagnoze, odredi i napravi specifičan oblik i veličinu za izradu. Klinci u tom periodu mogu gledati crtiće, listati slikovnice ili proučavati veselu ponudu s polica. Nakon potrebnog mjerenja, oni sami mogu odabrati boju cipele, uzorke ili neke specifične karakteristike. Sami biraju hoće li primjerice crvenu ili zelenu kombinaciju, žele li cvijet, svoje inicijale ili nogometnu loptu na svojoj obući. Na neki način, cipelice su i njihov kreativan izražaj. Zbog toga je bila organizirana i mala modna revija s djecom poznatih osoba kako bi se pokazala dječja maštovitost i razigranost.

Certificirani majstori

„Važno je da dijete voli cipelu koju nosi, a ne roditelji“, kaže nam Mirjana Tkalčec. Odrasli najčešće imaju veći izbor obuće u svojem ormaru, dok djeca posjeduju samo jedan par za narednih nekoliko mjeseci jer im noga brzo raste pa nema potrebe za kupnjom više parova.

Mirjana Tkalčec otkriva kako su oni jedini u Hrvatskoj koji ručno izrađuju samo dječji asortiman. Imaju radionicu od 12 ljudi koji rade ovaj nimalo jednostavan posao. Prvo je potrebno izraditi šablonu s točnim brojem odnosno veličinom stopala, bojom i specifičnom gradacijom za svaku cipelicu. Iskrojenu cipelu nakon toga treba sastaviti, te se ona postavlja na određeni kalup koji se prilagođava stopalu. U ortopedskoj obući najvažnije je ležište za stopalo, ovisno o dijagnozi pritisak se raspoređuje na cijelo stopalo, da bi se postiglo „odterećenje“.

cipele_valek2

Majstori imaju certifikat Obrtničke komore za ortopedskog majstora obućara, a dobili su brojna priznanja i nagrade za uspješan obrt s tradicijom.

Dječji broj 46

Iako su specijalizirani za dječje cipele imaju raspon brojeva do čak 46, jer kako kaže, svako se dijete razlikuje te može imati veličinu veću od onih za odrasle. Cijene se razlikuju po brojevima, od veličine 16-26 ona iznosi otprilike 320 kuna, dok veći brojevi imaju cijene od 450 kuna.

Trgovina i radionica smještene su u središtu Zagreba, no zbog velikog broja upita dva puta godišnje organiziraju dolazak u Split, Rijeku i Osijek gdje pozovu sve zainteresirane za mjerenje i isprobavanje aktualnih modela koji se nakon naručivanja i izrade dostavljaju poštom. Plan im je organizirati takav posjet i u Sloveniju jer je sve više klijenata koji dolaze u Hrvatsku samo zbog toga. Naime, u susjednoj nam državi ne postoje ručni izrađivači ortopedske obuće, a slovensko zdravstvo, kao i naše, ima mogućnost pokrivanja takvog troška.

Potpuna orijentiranost i posvećenost djeci, veseli interijer i kvalitetno ručno izrađena obuća dobra su poslovna kombinacija zbog koje mogu biti uzor ili poticaj ostalima u razvoju vlastitog biznisa.

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni