Iz pakla ovisnosti radom i vjerom u Krista

Iz pakla ovisnosti radom i vjerom u Krista

U Kršćanskom centru za liječenje i rehabilitaciju ovisnosti o drogama, alkoholu, tabletama u I Resničkom gaju, (Reto centar) smisao života u kršćanskoj vjeri pronašlo je 90 osoba. Organizirano žive, uz molitvu, radne i slobodne aktivnosti. Uzdržavaju se popravljajući još upotrebljivi namještaj i bijelu tehniku koje im daruju građani

Snježana Kratz

»Izlaz uvijek postoji« – životna je to vodilja korisnika Reto centra – prijatelji nade, koji je s radom (za)počeo u Španjolskoj 1985. godine, a od 1993. djeluje u Hrvatskoj. Riječ je o kršćanskom centru za liječenje i rehabilitaciju ovisnosti o drogama, alkoholu, tabletama… Trenutno kod nas broje desetak kuća na području Splita i Zagreba, a dosad je kroz Centar prošlo više od tisuću i petsto ovisnika. U kućama se nalazi 240 osoba koje su izlaz iz pakla droge potražili na vratima centra nade. U zagrebačkoj Dubravi, u I. Resničkom gaju 20 boravi njih 90, od čega broje šest bračnih parova, a ima i majki s djecom. Govori nam to tajnik udruge Reto centar, Denis Dujmović (38) liječeni ovisnik koji je u Centru već trinaest godina tijekom kojih je, kaže, postao druga duhovno – moralna osoba. Nakon neuspjelih pokušaja odvikavanja od droge iz BiH ga je, priča nam, put svojedobno doveo do Zagreba gdje je pronašao svjetlo života odnosno vjeru u Krista koji mu je pomogao.

reto_centar_zg
Kuća Reto centra u Resničkom gaju

Njegova ovisnička priča počela je prvo s alkoholom, marihuanom, ekstazijem pa kokainom. Deset je godina trajalo konzumiranje droge od koje se uspio otrgnuti, organizirati si život, a uskoro se namjerava i oženiti. Sretan je da ga je put doveo do Dubrave, gdje je godinama mijenjao sebe i pomagao drugima koji su psihofizički nemoćni, odbačeni od društva, nerijetko i roditelja, u sukobu sa zakonom pa i u lošem zdravstvenom stanju došli potražiti pomoć. Tkogod im od ovisnika zakuca na vrata pružit će mu se ruka spasa, bez obzira ima li sa sobom liječničku dokumentaciju ili je uopće nema, ali – kaže Dujmović – sa sobom svatko, mora biti na čisto, da mu život valja posvetiti Bogu.

Temelj liječenja na kršćanskim osnovama i Bibliji

reto_centar_rad1
Namještaju vraćaju stari sjaj

Temelj liječenja na kršćanskim je osnovama i Bibliji odnosno posvećenju života Isusu Kristu. Vjera u Svevišnjeg im je životni lučonoša, a odvikavanje od droge provode bez liječničke pomoći i ikakvih zamjenskih supstanci, što je i najbolniji način. Istodobno je takva katarza i najučinkovitija, jer u centru »… nema cigareta, alkohola, mobitela, ali ni predrasuda«. Zato ima rada, odgovornosti, reda, molitve, učenja… Ustajanje je u 6,30 sati, potom slijedi molitva, doručak i u 8,30 započinju radne obveze korisnika kojih osim iz Hrvatske ima iz BiH, Makedonije i drugih zemalja.

Održavanje ustanove, čišćenje, rad u vrtu, pripremanje ručka dio je poslova stanara Centra nakon čega im slijedi pauza, popodnevni rad, večera i slobodne aktivnosti poput šaha i sl. Program je liječenja individualnog tipa, a preporuka je boravka svakog ovisnika od 18 do 24 mjeseca. Prvih dva tjedna osoba koja je došla na liječenje (odvikavanje) ima pratnju 24 sata što uključuje psihofizičku podršku, riječi ohrabrenja… Odvikavanje od droge je na suho, bez lijekova (metadon, heptanon) izuzev za neke kronične bolesti. Posjete su, kaže tajnik udruge, dozvoljene svakih petnaest dana, odnosno dozvoljen je jedan telefonski poziv i(li) komunikacija pismom s najbližima. Sportske aktivnosti bilježe vikendom, nerijetko je to košarka, stolni tenis, nogomet, šah, ali najčešće sviranje gitare i dr. Nedjeljom se održavaju tzv. otvoreni sastanci gdje se progovara o problemima i teškoćama koje imaju od boravka u Centru, sami sa sobom i sl.

»U pokušajima odvikavanja od droga imao sam predrasude i svakakve sumnje o komunama dok nisam došao u Reto centar. Nakon iskrene želje za pročišćenjem i izlaskom iz ralja droge život mi je u ovoj ustanovi započeo na novim temeljima«, ističe Dujmović koji svojim primjerom svjedoči da se uspjeti može. Vjera i rad ishodište je puta ka svjetlu.

Popravak i prodaja rabljenog namještaja i bijele tehnike

Upravo je radni dio javnosti malo poznat jer se korisnici Centra u njemu bave popravkom (još) upotrebljive bijele tehnike i uređenjem rabljenog namještaja, koji im u pravilu daruju građani, a oni ga (onaj koji preuređen i popravljen još može služiti) prodaju u sklopu trgovina (od 8.30 do 18.30) na zagrebačkoj Čulinečkoj cesti 134 i u Voltinom naselju, Dragutina Golika b.b. Od onog što tako zarade se i (samo)financiranju pa iako to u konačnici nije dostatno, zadovoljni su da umješnost i znanje pokazuju na licu mjesta. Raznih su zanimanja ovisnici od stolara i energetičara do kuhara i dr.

Upotrebljivog rabljenog namještaja u njihovim se trgovinama može naći po prihvatljivim cijenama pa tako sva bijela tehnika – štednjaci, perilice rublja, hladnjaci – koštaju 750 dok su ormari od 250 kuna na više. Stolova ima po 100, a stolica već od 50 kuna po komadu. Cijene trosjeda kod njih su prosjeku oko 600 kuna i osim njih nude još i tepihe, kupaonski namještaj, a sve »u solidnom stanju«.

Namještaj koji su obnovili korisnici Reto centra
Namještaj koji su obnovili korisnici Reto centra

U zadnje vrijeme primjećuju u Reto centru sve je veći broj ljudi koji svoj korišteni namještaj prodaju što vide kao rezultat gospodarske krize. Ističu kako korisnice Reto centra polovnu odjeću koju im također daruju Zagrepčani, razvrstavaju te pranjem i peglanjem pripremaju za prodaju u trgovini u ulici Ljudevita Posavskog 21. Obavljaju stanari kršćanskog centra i selidbe, odnosno odvoz šute po Zagrebu, a sat vremena selidbi (uvijek idu po trojica korisnika) kod njih košta 350 kuna. Sa zarađenim, doznajemo, financiraju režijske troškove i kućni budžet koji im darovima u hrani (voće, povrće) periodično (po)duplaju neke tvrtke.

Zahvalni dobrim ljudima na pomoći

reto_centar_rad Zahvalni su svim dobrim ljudima koji im pomažu i daju podršku u primarnoj zadaći zbog koje su u Centru – liječenju ovisnosti. Surađuju s Vladinim uredom za zlouporabu droga te svaku priliku koriste za dijeljenje letaka s informacijama o centru nade, kako ga nazivaju, i pomognu onima koji traže spas iz pakla droge. To više jer imaju i povratnika, ali i onih koji su otišli, osnovali svoje obitelji i »čisti« su živeći u vjeri. Napominju da im se ovisnici mogu obratiti na telefon u Zagrebu na broj: 01/2947 – 125, odnosno u Splitu na: 021/240-422 te putem adresa elektroničke pošte; za područje Zagreba to je: reto.centar@zg.htnet.hr, a Splita: info@rertocentar.hr.

Dodatne informacije o Reto centru mogu se dobiti na mrežnim stranicama udruge: www.retocentar.hr.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni