Iz mora uklonjene tri mine iz dva svjetska rata!

Iz mora uklonjene tri mine iz dva svjetska rata!

Policijski službenici su na području Červar-Porta uklonili jednu nekontaktnu magnetsku minu iz Drugog svjetskog rata, dok su na području Savudrije iz mora izvadili dvije protubrodske kontaktne mine iz Prvog svjetskog rata, težine 400/500 kilograma

Foto: MUP

Kako bi se povećala sigurnost na moru, pripadnici Specijalne jedinice policije su zajedno s policijskim službenicima Policijske uprave istarske, u četvrtak 4. prosinca od 6 do 19 sati uklanjali minsko-eksplozivna sredstva iz mora, i to na području Červar-Porta i Savudrije. U akciji uklanjanja minsko-eksplozivnih sredstava sudjelovalo je desetak djelatnika istarske policije i šest ronioca specijalne policije, a bila su angažirana i tri plovila.

Policijski službenici su na području Červar-Porta uklonili jednu nekontaktnu magnetsku minu iz Drugog svjetskog rata, dok su na području Savudrije iz mora izvadili dvije protubrodske kontaktne mine iz Prvog svjetskog rata, težine 400/500 kilograma. Nakon vađenja iz mora, mine su smještene u tvornicu u Umagu, a tijekom današnjeg dana policijski službenici će ih uništiti kontroliranim spaljivanjem eksploziva.

Policija upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju na broj 192.

U MUP-u upozoravaju da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz Drugog svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Poručuju da se takva sredstva ne diraju i ne donose u policijske postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja. Umjesto toga potrebno je obavijestiti policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

Također podsjećaju građane, koji još uvijek u svojim domovima imaju oružje ili eksplozivna sredstva da ih bez straha od sankcija mogu anonimno predati policiji i na taj način učiniti svoj i tuđi život sigurnijim. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni