Iz minijaturne tvornice stižu prvi automobili napravljeni 3D tiskom

Iz minijaturne tvornice stižu prvi automobili napravljeni 3D tiskom

Približno 75 posto LM3D Swima, uključujući karoseriju i šasiju, napravljen je uz pomoć 3D tiska, korištenjem nekakvog kompozita ABS plastike i ugljičnih vlakana koji još mora biti dovršen

Local Motors iz Arizone ima za cilj postati prvom tvrtkom koja će na tržištu ponuditi serijske automobile proizvedene 3D tiskom. Njihov LM3D Swim je demonstracija koliko brzo aditivna proizvodnja može ideje pretočiti u stvarnost. Njegova vanjština se lako množe urediti prema individualnim željama, također zahvaljujući 3D tisku pa bi, teoretski, svaki budući vlasnik mogao utjecati na vizualni karakter svog automobila.

LM3D Swim inspiriran je radom dizajnera Kevin Loa, čija je skica prilagođena proizvodnji u kojoj se koriste dijelovi preuzeti s Mazdinog kabrioleta »miata«, a među njima su prozori i vjetrobranska stakla. Od samog crteža do gotovog prototipa trebalo im je samo dva mjeseca.

Električni pogonski sklop automobila sastoji se od jezgre baterijskih ćelija smještenih u središtu automobila.

Približno 75 posto LM3D Swima, uključujući karoseriju i šasiju, napravljen je uz pomoć 3D tiska, korištenjem nekakvog kompozita ABS plastike i ugljičnih vlakana koji još mora biti dovršen. Ipak, u Local Motorsu se nadaju da će naposljetku moći samostalno proizvoditi (ispisivati) čak 90 posto automobila.

LM3D Swim je dizajnerski gledano poprilično luda kreacija, koja podsjeća na buggy za plažu, a Local Motors planira napraviti i sportsku izvedbu na istoj šasiji sličnog izgleda, samo što će prednje i stražnje dijelove zamijeniti posve drukčijim elementima, što će dovesti i do posve drukčijeg konačnog izgleda automobila.

local-motors-lm3d-sport

Ambiciozan je plan dodatno proiširenje LM3D serije tijekom 2016. godine, kao i provođenje ispitivanja sigurnosti testovima sudara kako bi automobil mogao dobiti sve potrebne certifikate.

Sva vozila bit će proizvedena u minijaturnoj tvornici u Knoxvilleu.

Pretprodaja modea LM3D serije počinje iduće godine s ciljanom cijenom od 53.000 dolara, s očekivanom isporukom u 2017. godini.

Promotivni video-isječak može se pogledati na ovoj poveznici. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni