Iz Gradske uprave poručili: Projekt “Zagreb City” donosi rast BDP-a i nova zapošljavanja

Iz Gradske uprave poručili: Projekt “Zagreb City” donosi rast BDP-a i nova zapošljavanja

»Uređenjem, postojeći prostor bi se otvorio za sve građane jer današnji Velesajam i Hipodrom su ograđeni pa im je pristup ograničen, a njihovom se ponudom koristi neznatan broj građana i to manjim dijelom njegova ogromna potencijala«

Nakon mnogobrojnih prijepora vezano uz projekt »Zagreb City«, kolokvijalno poznatog i kao »Zagrebački Manhattan«, iz Ureda gradonačelnika danas su se oglasili s priopćenjem u kojem obrazlažu svoje viđenje tog projekta:

»Promišljanje održivog razvoja Grada Zagreba ne može izostavljati urbano transformiranje prostora Velesajma i Hipodroma koji zauzimaju više od milijun četvornih metara i jedan je od najvrjednijih gradskih strateških prostora u samome težištu grada. S jedne strane je omeđen rijekom Savom pa se nameće nužnost povezivanja tog prostora sa savskim priobaljem i promišljanje novih prometnih rješenja, uključujući i mostove. O prostoru se u stručnim krugovima i uz suradnju s Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu intenzivnije govori još od 2015. Pored prostornih, niz je drugih razloga za promišljanje razvoja tog prostora, od ekonomskih te socijalnih i neizostavno okolišnih.

Ohrabrivanjem privatnih investicija o kojima se u javnosti i stručnim krugovima mnogo priča i koje svi priželjkuju, dobio bi se značajan pozitivan efekt na rast BDP-a cijele zemlje, a u slučaju projekta Zagreb City bi se moglo raditi o nekoliko milijardi eura. Važan je i utjecaj na povećanje zaposlenosti, ne samo u domaćem građevinskom sektoru nego i na otvaranje predstavništava velikih stranih kompanija koje bi u inovativnom, modernom urbanom području mogle pronaći respektabilne poslovne prostore za svoje potrebe. Sve su to značajni ekonomski ciljevi koji se mogu postići razvojem toga prostora. Socijalni aspekt se ogleda kroz novi život i nove prilike za sve Zagrepčane te u mogućnosti povećanja broja stanovnika zbog bolje javne infrastrukture i javne usluge.

Uređenjem, postojeći prostor bi se otvorio za sve građane jer današnji Velesajam i Hipodrom su ograđeni pa im je pristup ograničen, a njihovom se ponudom koristi neznatan broj građana i to manjim dijelom njegova ogromna potencijala. Osim stambenih i komercijalnih prostora te javne infrastrukture, uredile bi se zelene površine i parkovi dostupni za sve.

Prostor koji obuhvaća projekt Zagreb City trebao bi postati drugo moderno središte grada, nezaobilazna turistička destinacija, a uz sadržaje planiranog modernog Kongresno-sajamskog centra i Tehnološkog parka, Inovacijskog centra i Centra robotike te atraktivnih poslovnih prostora, bio bi i važan poslovni centar Grada Zagreba. Prostor sadašnjeg Velesajma bi postao centar poslovnih okupljanja ne samo Zagreba nego cijele Republike Hrvatske. Razvoj tog prostora značajno bi doprinio razvoju Novog Zagreba jer bi mu se udahnuo novi život. Pješačka zona, parkovi, zelene površine s komercijalnim i ugostiteljskim sadržajima bi podigli kvalitetu života, a moderna i nova javna, poslovna i komercijalna infrastruktura bi povećala vrijednost nekretnina u Novom Zagrebu.

Tako mi u Gradskoj upravi vidimo „Zagreb City“«, navodi se, među ostalim u priopćenju.

Iz Grada ponovno ističu kako je odabrana tvrtka Eagle Hills u referencijama dostavljenim putem javnog natječaja dokazala da ima izvanredno iskustvo u razvoju projekata sličnog opsega i zahtjevnosti zadatka.

Podsjećaju i kako je Memorandum o razumijevanju između Eagle Hillsa i Grada Zagreba potpisan 12. ožujka 2019. radi iskazivanja interesa i namjere te načelnog utvrđivanja projektnih uvjeta. Konačni uvjeti za realizaciju projekta bi se utvrdili ugovorima. U polaznim osnovama Memoranduma o razumijevanju je navedeno da se pravni poslovi vezani uz projekt sklapaju uz suglasnost predstavničkog tijela, odnosno Gradske skupštine Grada Zagreba.

Cijeli tekst priopćenja dostupan je na mrežnim stranicama Grada Zagreba: https://www.zagreb.hr/en/projekt-zagreb-city_memorandum-o-razumijevanju/148691

 (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni