Iz Grada tvrde da video o izgradnji žičare Sljeme ne odgovara istini

Iz Grada tvrde da video o izgradnji žičare Sljeme ne odgovara istini

(Isječak iz filma “Operacija žičara” / Youtube, snimka zaslona)

»Posrijedi je nepotpisani uradak subjekta koji ima vlastiti osobni interes za širenje takvih informacija kojima se neistinito i tendenciozno prikazuju činjenice na način kako ne odgovara istini«, poručuju iz Grada

Iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, stambene i komunalne poslove i promet u nedjelju su demantirali navode iz video uratka »Operacija žičara« koji je YouTube kanalu postavila nepoznata osoba te uradak proslijedila RTL-u za televizijsku emisiju Potraga.

U sedam sati video materijala prikazani su mnogobrojni dokumenti i razni materijali o troškovima gradnje zagrebačke žičare. Autor videa koji se potpisao kao nekadašnji gradonačelnik Zagreba Dragutin Saili (dužnost je obnašao do 1945. do 1949.), tvrdi kako su u međuvremenu već ionako skupi radovi porasli za dodatnih 89 milijuna kuna!

Iz Ureda poručuju da je posrijedi »nepotpisani uradak subjekta koji ima vlastiti osobni interes za širenje takvih informacija kojima se neistinito i tendenciozno prikazuju činjenice na način kako ne odgovara istini«.

Podsjećaju da je Grad Zagreb 23. 10. 2020. objavio sve anekse ugovora na izgradnji žičare sa svim razlozima zbog kojih je bilo potrebno ugovoriti iste. Također, tijekom samih radova Grad je od nadzora zatražio detaljnu analizu razloga povećanja troškova te je nadzor nad radovima izradio tu analizu 20. 10. 2020.

Prilažu i dokumentaciju koju je izradila tvrtka ZEM nadzor d.o.o. u kojoj je iznesen pregled povećanih troškova izgradnje uslijed »manjakve, nedostatne, nazavršene i neusklađene projektne dokumentacije«.

Tvrde da je iz sažetka analize vidljivo da je do povećanja troškova došlo uslijed neadekvatne i nepotpune dokumentacije koju je Gradu dostavio projektant.

Napominje se da ovaj sažetak, odnosno analiza, do sada nije bila objavljivana jer je nakana Grada bila prvo poduzeti opsežne detaljne pravne radnje prema odgovornima, pa predmetni sažetak tek onda objaviti. »Međutim, s obzirom na lažne informacije koje posljednjih dana kolaju javnošću, takvo objavljivanje sažetka analize se više ne može odgađati te se isto ovim putem objavljuje«, stoji u objavi iz resornog gradskog ureda.

U zaključku tog sažetka se navodi kako je iz dostavljene dokumentacije razvidno da je projektna dokumentacija za izgradnju predmetne građevine imala znatne greške koje su Gradu kao investitoru prouzročile financijsku štetu od gotovo 80 milijuna kuna (s PDV-om). Dokument potpisuje glavni nadzorni inženjer Ela Mihovilović Brkić.

Inače, film je prije nekoliko dana prokomentirao i gradonačelnik Milan Bandić rekavši da ga nije fascinirao. »Ljudi neka šalju, a institucije neka rade svoj posao i neka provjeravaju«, poručio je. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni