Iz Grada se hvale uspjesima u povlačenju EU sredstava

Iz Grada se hvale uspjesima u povlačenju EU sredstava

Suprotno navodima kandidatkinje za gradonačelnicu Anke Mrak-Tariaš

Potaknuti izjavama Anke Mrak-Tariaš, kandidatkinje GLAS-a za gradonačelnicu Zagreba o (ne)korištenju EU fondova u Gradu Zagrebu, oglasili su se iz zagrebačkog Ureda za programe i projekte EU-a.

Navode kako »neki od kandidata za gradonačelnika/icu Zagreba u svrhu vlastite predizborne promidžbe iznose »paušalne i neutemeljene kritike vezane uz korištenje EU sredstava«.

Prema njihovim navodima u razdoblju od lipnja 2017. do danas prijavljeno je 624 projekta ukupne vrijednosti 7,2 milijarde kuna Grada Zagreba, gradskih ustanova i trgovačkih društava. Tvrde da je Zagreb od 2017. do 2020. ostvario 616,1 milijuna kuna proračunskih prihoda iz EU-a.

»U istome razdoblju uspješno su provedena 252 projekta ukupne vrijednosti 1,8 milijardi kuna, dok je u provedbi 301 projekt Grada Zagreba, gradskih ustanova i trgovačkih društava, ukupne vrijednosti 3,6 milijardi kuna«, navodi se u priopćenju.

Nadalje, pozivaju se na analize po kojima su od 2017. do 2019. svi hrvatski gradovi ostvarili su 1,7 milijardi kuna prihoda iz EU-a, od čega Zagreb sam participira s oko 400 milijuna kuna, što čini udio od 23,5% iskorištenih EU sredstava.

Finalist u izboru za titulu grada šampiona u korištenju EU sredstava

Dodaju kako je prema zadnjim izvješćima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, samo u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, do kraja 2020. godine ugovoreno je ukupno 7536 projekata vrijednosti 63,38 milijardi kuna od čega na području Grada Zagreba 29,12 %.

Dodatno, o uspješnosti u korištenju sredstava EU-a govori i činjenica da je Zagreb dvije godine za redom (za 2019. te 2020. godinu) bio finalist u izboru za titulu grada šampiona u korištenju EU sredstava (među pet najboljih) Jutarnjeg lista i portala gradonacelnik.hr, u okviru kojega se rangiranje gradova provodi po metodologiji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, na temelju nekoliko objektivnih kriterija.

U priopćenju se navode projekti iz područja prometa, energetske obnove (škola i vrtića), gospodarenja otpadom, zaštite kulturne baštine (projekt obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja) i dr. , a koji su sufinancirani iz EU-a. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni