Ivan Škegro: Medicinski Oscar je poticaj za budućnost

Ivan Škegro: Medicinski Oscar je poticaj za budućnost

U Hrvatskoj je budućnost oftamologije svjetla. Operiramo mrene na svjetskom nivou, svi zahvati na očima koji se rade u svijetu rade se i kod nas

Razgovarala: Ivana Vranješ

Za medicinska postignuća trojica hrvatskih liječnika nedavno su u Sarajevu dobili prestižnu međunarodnu nagradu. Ovogodišnji pobjednici međunarodnog natječaja International Medis Awards for Medical Research koji je poznatiji kao medicinski Oscar su pedijatar Mario Ćuk, ginekolog Miro Šimun Alebić i oftamolog Ivan Škegro.

U intervjuu za ZG-magazin dr. med. Ivan Škegro, specijalist oftamologije s Klinike za očne bolesti KBC –a Zagreb govorio je o svom istraživanju i budućim planovima.

 Što vam znači prestižna međunarodna nagrada za područje oftamologije?

Čovjeku je drago kada dobije nagradu, a ova nagrada je poticaj za budućnost. Poticaj da radim još više i da se dalje bavim znanošću

Kakve su bile reakcije vaših kolega i sredine na osvojenoj nagradi?

Nije bilo nikakve ljubomore. Ugodno sam iznenađen odjekom. Pozitivne su reakcije i od kolega i od prijatelja.

Vaše međunarodno priznato istraživanje je prvo takvo u svijetu. O kakvom je istraživanju riječ?

Zajedno s timom u kojem su hematolozi i oftamolozi bavio sam se s Graft-versus-host-disease (GvHD). To je bolest koja pogađa ljude nakon transplantacije koštane srži, gdje koštana srž donora „napada“ tijelo primatelja i nastaju razni problemi na mnogim organima, između ostalog i na očima. Na oštećene oči pacijentima smo stavljali amnijsku membranu.

Kakvi su rezultati istraživanja?

Za sada su rezultati vrlo uspješni. Nemamo veliki broj pacijenata, to je preliminarno istraživanje. Pacijentima koji su imali velike bolove i rane na očima nakon što je stavljena amnijska membrana rane su zacijelile i mogli su normalno gledati. Dalje ćemo nastaviti s tom procedurom i pratit ćemo pacijente da vidimo hoće li efekti ubuduće biti pozitivni ili ne.

Koliko Hrvatska slijedi svjetska istraživanja u oftamologiji?

U Hrvatskoj je budućnost oftamologije svjetla. Operiramo mrene na svjetskom nivou, svi zahvati na očima koji se rade u svijetu rade se i kod nas. Dobar je rad u klinici u Splitu,na Rebru, Specijalnoj bolnici Svjetlost. Što se tiče samih istraživanja malo kaskamo, prvenstveno zbog resursa. Nemamo neki centar za istraživanje. Na našoj klinici znanost nije primarna, ona se radi u slobodnom vremenu.

Odlazak liječnika u inozemstvo i dalje je aktualan. Kakve mogućnosti zapošljavanja u Hrvatskoj imaju specijalisti oftamologije?

Koliko znam, nema nezaposlenih specijalista oftamologije. Bez problema se može dobiti posao, samo ovisi gdje. Veća je želja specijalista da se zaposle u nekim bolnicama u gradovima, nego u nekim manjim mjestima. To je nažalost normalno, tako je sa svim strukama, pa i sa oftamologijom.

Razmišljate li vi o nastavku karijere u inozemstvu?

 U inozemstvo želim ići samo na edukaciju, ali ne bih zauvijek tamo otišao raditi. No ne osuđujem moje kolege koji su potražili posao u inozemstvu. Imam dobru karijeru na KBC-u Zagreb. Bavim se znanošću, operiram, tjedno obavim dvadesetak operacija. Najmlađi sam na odjelu pa još nemam puno operativnih dana.

Kakvi su vam budući planovi?

Planovi su mi da doktoriram i da se dalje bavim znanstvenim radom u bolnici na Rebru.