Istražuju se motivi napada na Markovu trgu

Istražuju se motivi napada na Markovu trgu

(Foto: Vlada RH)

Nakon incidenta pojačat će se mjere sigurnosti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u današnjoj je izjavi za medije kazao da je jutros došlo do pokušaja teškog ubojstva policajca koji čuva zgradu Vlade.

“Nažalost, jutros je ovdje na Markovom trgu, pred zgradom Vlade, došlo do pokušaja teškog ubojstva policajca koji čuva zgradu Vlade. Prema informacijama koje imamo sada, riječ je o pokušaju ubojstva, a osoba koja je to počinila prema svemu sudeći počinila je samoubojstvo nedugo nakon tog događaja”, kazao je predsjednik Vlade izrazivši potporu obitelji policajca.

“Policija i nadležno državno odvjetništvo poduzet će sve radnje i ispitati kako se to dogodilo i koji su motivi, o tome u ovom trenutku nemamo više saznanja. Ranjenom policajcu želimo brz oporavak i pružit ćemo svu potporu. On je zbrinut u Vinogradskoj bolnici i prema prvim informacijama koje imamo od liječnika, njegovo je stanje stabilno”, rekao je.

Dodao je da trenutno nema dovoljno saznanja prema kojima bi se taj incident mogao ozbiljnije sagledati te da će nadležne institucije utvrditi je li riječ o slučaju individualnog karaktera te kazao da zasada sve informaciju upućuju na to.

No, upozorio je kako je prerano da bi se o tome trenutno više govorilo.

Upitan je li bilo ikakvih informacija tajnih službi da bi se ovako nešto moglo dogoditi, premijer Plenković ustvrdio je da nije.

Dodao je i kako je od događaja prije mjesec dana, prilikom kojeg su ispred Vlade iz kombija istovarene lubenice, policija povećala kontrole na Markovu trgu, pogotovo u danima kada zasjeda Vlada ili kada su u Hrvatskom saboru događaji poput aktualnog sata.

“Kao što znate, mi godinama imamo kulturu otvorenosti u hrvatskoj demokraciji. Trg svetog Marka na kojem su sve institucije – i Vlada i Hrvatski sabor i Ustavni sud i gradska Skupština – dostupan je svima”, rekao je premijer Plenković.

Podsjetio je da je prije otprilike 15-ak godina donesena odluka o zabrani okupljanja na Markovu trgu, na koju je uložena žalba na Ustavnom sudu koji ju je ukinuo, nakon čega se izmijenio Zakon o javnom okupljanju.

Ponovno zabrana okupljanja na Markovu trgu?

“Po trenutnom režimu ovdje su trenutno dozvoljena javna okupljanja, međutim ovo nas sve skupa dovodi u jednu novu situaciju i novo promišljanje sigurnosti na trgu gdje su praktički sve institucije”, dodao je premijer Plenković.

Istaknuvši da se radi o incidentu van svih okvira, premijer Plenković kazao je kako ne bi dovodio u uzročno-posljedičnu performans s lubenicama “onih koji rade u Bruxellesu i imaju veliku plaću i velike dnevnice pa petkom dođu iskrcavati što sol što lubenice” s ovim događajem koji je nešto sasvim drugo.

“Nakon ovoga ćemo pojačati mjere, tu nema nikakve dileme”, naglasio je Plenković.

Upitan ima li odgovornosti ministra Božinovića, vrlo jasno je poručio da nema.

“Nema. Vidim da je već počelo medijsko propitkivanje. Nema – vrlo jasan odgovor sada i narednih četiri godine”, poručio je premijer Plenković.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je, nakon što je pred sjedištem Vlade iz automatske puške ranjen policajac, da je nemoguće kontrolirati sve koji bi pod odjećom mogli skrivati oružje te da bi se najveći stupanj zaštite postigao samo ako se Trg sv. Marka zatvori.

“Ova i ovakve situacije, iako još ne znamo dovoljno detalja, je moguće u najvećoj mjeri zaštiti ukoliko se ovaj trg apsolutno zatvori. To znači da ne samo vozila nego i pješaci mogu prolaziti samo s propusnicama, mogu se staviti rendgenske barijere, odnosno kontrolne točke, kao što imate u nekim gradovima kao i tamo gdje su nekakvi spomenici ili mjesta vjerskog okupljanja”, kazao je Božinović.

“Sve su to mogućnosti”, rekao je Božinović, dodajući da bi, ako se razina sigurnosti na Markovu trgu poveća na najveću razinu to značilo da nema slobode kretanja.

Na pitanje smatra li da bi bilo bolje da se institucije izmjeste s Markova trga Božinović je kazao da bi sigurno bilo bolje da su institucije negdje drugdje, ali da to nije tako jednostavno učiniti: “Sabor ima tradiciju da je ovdje i nije tako jednostavno preseliti institucije”.

Istaknuo je da su nadležne službe razradile nekoliko scenarija te da će vidjet što bi bilo optimalno za napraviti.

“Postoji tri različita elaborata, s tri različita seta mjera koje bi se mogle primijeniti na Trgu sv. Marka, Međutim to nije nešto što možete napraviti od danas do sutra. U međuvremenu policija je pojačala nazočnost na trgu kontrolu, prije svega prometa”, rekao je Božinović. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni