Istražni zatvor za Bandića

Istražni zatvor za Bandića

Suvlasnik C.I.O.S-a ponudio je jamčevinu od 7,5 milijuna kuna koju je Sud prihvatio, a na slobodu su pušteni i pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Ines Bravić, načelnica Odjela za pravne poslove Gradskog ureda za imovinu Koraljka Rožanković Uremović, voditelj Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutin Kosić i direktor Plinare Ante Dodig.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec prihvatio je jučer zahtjev Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) da se zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i još nekim osumnjičenicima iz afere „Agram“ odredi jednomjesečni istražni zatvor. Sudac Posevec je odredio pritvor za prvog čovjeka Zareba zbog opasnosti da bi se tijekom istrage mogao utjecati na svjedoke, ali i ponoviti kaznena djela.

Na prijedlog USKOK-a istražni zatvor je određen i za predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića, suvlasnika C.I.O.S-a Petra Pripuza, gradonačelnikovog savjetnika Željka Horvata, direktora ZET-a Ivana Tolića, Ivana Markušića, referenta za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filipa Čulu, direktora Čistoće Miljenka Benka, direktora tvrtke Bramgrad projekt Branka Mihaljevića, pročelnika Stručne službe gradonačelnika Vidoja Buluma, pročelnika Ureda gradonačelnika Miru Lacu i glavnog tajnika Zagrebačkog športskog saveza Zdenka Antunovića. Suvlasnik C.I.O.S-a ponudio je jamčevinu od 7,5 milijuna kuna koju je Sud prihvatio, a na slobodu su pušteni i pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Ines Bravić, načelnica Odjela za pravne poslove Gradskog ureda za imovinu Koraljka Rožanković Uremović, voditelj Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutin Kosić i direktor Plinare Ante Dodig.

Osumnjičenici u roku od tri dana imaju pravo na žalbu. Podsjetimo Bandića se tereti zbog dodjele poslova zbrinjavanja otpada po žurnom postupku bez provedbe propisanog postupka javne nabave C.I.O.S. grupi, zbog pogodovanja društvu Bramgrad projekt d.d. prilikom zamjene zemljišta tog društva na Pešćenici s gradskim zemljištem na Trnju. Sumnjiči ga se da je za vrijeme predizborne kampanje za predsjedničke izbore 2010. godine otvorio žiro račun na koji je primao donacije za kampanju. USKOK kao spornu činjenicu vidi uplate na žiro računu koje su pristizale do lipnja 2012. godine, a za koje nije prijavio porez na dohodak, što je bio dužan učiniti s obzirom da se uplate primljene nakon održavanja izbora. Prvog čovjeka Zagreba optužuje se i zbog nezakonitog zapošljavanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu te zbog korištenja službenog automobila u privatne svrhe.

(zg-magazin)