Istraživanje tamne strane povijesti u Muzeju torture

Istraživanje tamne strane povijesti u Muzeju torture

U muzeju možete probati masku srama koja je onemogućavala otvaranje usta pa se koristila i kao metoda ušutkavanja, a izazivala je ozbiljne ozljede lica i glave, možete pokušati pobjeći s kuglom oko noge ili sjesti na stolac za mučenje…

stolac_za_mucenjeZagrebačku muzejsku ponudu obogatilo je još jedno edukativno, zanimljivo i neobično mjesto – Muzej torture Tortureum. Smješten u neposrednoj blizini središnjeg trga, u Radićevoj ulici, muzej koji je otvoren početkom mjeseca privukao je već brojne turiste, ali i domaće znatiželjnike.

Sadrži više od 70 eksponata, različitih sprava koje su se upotrebljavale od davnina, a većina ih je vezana za srednji vijek i inkviziciju. Na samom ulazu dočekat će vas crne zavjese, a unutra igra svjetla i tame uz prigušenu glazbu koja kao da stvara neobičnu i neugodnu atmosferu.

U muzeju tako možete probati masku srama koja je onemogućavala otvaranje usta pa se koristila i kao metoda ušutkavanja, a izazivala je ozbiljne ozljede lica i glave, možete pokušati pobjeći s kuglom oko noge ili sjesti na stolac za mučenje gdje bi osuđenika posjeli što bi mu zadavalo ogromnu bol, ali ona nije bila smrtonosna.

Replika giljotine

Posjetitelji će također moći vidjeti vjernu repliku giljotine iz 1792. godine s Bergerovim mehanizmom iz 1889. godine, zatim pendulum odnosno sjekiru koja se njiše i svakim zamahom spušta sve niže, nirnberšku djevicu za mučenje osuđenika koja se u muzeju ipak nalazi s bezopasnim šiljcima od gume te brojne ostale eksponate koji su služili za mučenje, ranjavanje ili ubijanje ljudi.

„Ideja je potekla od prethodnih posjeta sličnim muzejima širom Europe i svijeta pa smo zaključili da je nešto tako potrebno i u Zagrebu za njegove građane kojima je ova tematika sigurno zanimljiva, ali i turiste kojih je sve više“, otkrio nam je Vedran Vranić koji je omogućio realizaciju ove inicijative.

Muzej-torture

Ono zbog čega se razlikuju od sličnih svjetskih muzeja je zvučni ambijent i multimedijski vodiči pri upoznavanju predmeta i njihove povijesti, što na neki način stvara kazališni set i individualizaciju iskustva posjetitelja.

Jedinstven prikaz ljudskog nasilja

„Eksponati su vjerne replike koje smo sami izradili jer originali u principu ne postoje, niti ih je moguće negdje pronaći, a njihova je glavna namjena edukacija o tamnom dijelu povijesti“, kazao nam je Vranić.

Cijena ulaznica je 40 kuna, s tim da postoje grupni, studentski i obiteljski popusti. Gotovo polovicu posjetitelja čine turisti, ali i naši građani su više nego zainteresirani za ovaj način istraživanja povijesti.

Okov-za-stopala-Muzej-torture

Muzej je podsjetnik na davna vremena, a na jedinstveni način prikazuje ljudsko nasilje i stranu povijesti koju možda do sada nismo mogli doživjeti, a uz nedavno otvoren Muzej iluzija i već popularni Muzej prekinutih veza upotpunjuje kvalitetan obilazak samog centra grada.

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni