Istraga o eksplozijama: Policija privela 14 osoba?

Policija nada da će među njima naći osumnjičene za podmetanje eksplozivnih naprava

Načelnik PU zagrebačke Goran Burušić na izvanrednoj je konferenciji za novinare danas iznio službene podatke o noćašnjoj eksploziji u Zagrebu, drugoj u dva dana. U eksploziji nešto nakon ponoći na Aleji Bologne u Zagrebu, preko puta Gospodske ulice u zapadnom dijelu grada ozlijeđen je muškarac. Prevezen je na hitnu pomoć s lakšim ozljedama ekstremiteta. „Ne možemo potvrditi da je ta osoba počinitelj“, kazao je Burušić.

Dodao je kako se radilo o samo jednoj eksploziji, a ne više njih, kako su prenijeli mediji. Kategorički je isključio da je riječ o terorističkom napadu i napomenuo kako ne može isključiti da eksplozija nije povezana s onom koja se u srijedu dogodila u Podsusedu. Dodao je da policija ne može reći kojom vrstom eksploziva je izazvana ta eksplozija, zbog koje je policija do sada razgovarala s više od 100 mogućih svjedoka. Potvrdio je da je policija poduzimala istražne radnje u vezi s bijelim kombijem koji je navodno viđen na mjestu prve eksplozije.

Očevid je završio. Iz visokog policijskog izvora neslužbeno se doznaje kako je na ispitivanje privedeno 14 osoba. Nitko od njih dosad nije osumnjičen, ali se policija nada da će među njima naći osumnjičene.

Mate Laušić: Događaji poprimaju oblik terorizma

Prema neslužbenim informacijama, u Gajnicama su navodno pronađene još dvije eksplozivne naprave, javljaju mediji. Podsjetimo, još traje istraga o eksploziji koja se dogodila prije dva dana na željezničkoj pruzi u Podsusedu. Poznato je samo da ju je uzrokovala eksplozivna naprava postavljena pokraj pruge. U rasvjetljavanje slučaja uključene su i obavještajne službe.

Mate Laušić, stručnjak za sigurnost, izjavio je Hrvatski radio da situacija zabrinjava i da događaji poprimaju oblik terorizma jer imaju sve njegove karakteristike. Dodao je kako je teško predvidjeti možemo li očekivati još eksplozija. Teroristički čin ide za time da dobije medijsku pozornost i unese paniku. Taj je cilj postignut, smatra Laušić. Upozorio je na nužnost kontrola u svim segmentima.

Na Tuškancu ipak nije bilo bombe

Zagrebačka policija je tokom dana zaprimila dojavu o “sumnjivom predmetu” u javnoj garaži na Tuškancu. Policija je odmah reagirala i blokirala to područje i obustavila promet oko garaže.

Na mjesto događaja iza 11.30 sati izašli su djelatnici protueksplozivnog odjela i ustanovili da se ipak radi o lažnoj dojavi, odnosno da se u garaži ne nalazi eksplozivna naprava. Dojavu je stigla od zaposlenika Zagrebparkinga koji su rekli da se predmet nalazi na sredini garaže, s vanjske strane, u kutiji koja im je bila sumnjiva zbog čega su pozvali policiju.

Za trajanja očevida policija je blokirala područje od Dubravkina puta do Streljačke i Mesničke ulice. Također prolaznicima je bilo zabranjeno hodati i dijelom Dežmanove ulice ispred kina Tuškanac.

Strani mediji o eksplozijama:

Vijest o eksplozijama u Zagrebu objavio je Bloomberg kratko izvijestivši javnost tek kako je u eksploziji na autobusnoj stanici u Stenjevcu ozlijeđena jedna osoba. Prenose i izjavu Bijelića s Hrvatskog radija jutros koji je kazao kako se radi o ozbiljnom zločinu. Dopisnica Bloomberga javlja i kako je prije dva dana eksplozivna naprava podmetnuta pod vlak na pruzi u drugom zagrebačkom naselju.

Njemački RP Online objavio je tekst kojemu je nadnaslov “Teroristički napad u Zagrebu?”. U kratkom tekstu oni također donose tek osnovne informacije o eksploziji te podsjećaju kako je prije dva dana pod vlakom eksplodirala nepoznata naprava. Dodaju i kako će se vlasti građanima danas po prvi puta službeno  obratiti s mjesta događaja.

Većina regionalnih medija također donosi vijesti o eksplozijama u Zagrebu. Nezavisne novine svoj su tekst naslovile: “Zagreb u strahu: Nove eksplozije potresle grad”. Ljubljansko  Delo piše kako je eksplozija koja je zatresla “hrvatsku prijestolnicu bila silovita” te da policija decidirano isključuje mogućnost da se radi o terorističkom napadu. I srpski mediji (Blic, B92) pišu o eksplozijama navodeći da je jedna osoba ozlijeđena. (hrt / index /zgm)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni