Istječe rok za prikupljanje ponuda za kupnju zgrade Brodarskog instituta

Istječe rok za prikupljanje ponuda za kupnju zgrade Brodarskog instituta

Za potrebe Hrvatske ratne mornarice izgrađene su prema projektu Brodarskog instituta raketne topovnjače “Kralj Petar Krešimir IV” (na slici) i “Kralj Dmitar Zvonimir”, diverzantska podmornica “Velebit” te brod za protuminsku borbu “Korčula”

S 21. siječnja 2019. istječe rok za iskazivanje interesa za kupnju nekretnina u vlasništvu Brodarskog instituta d.o.o. u Novom Zagrebu, ukupne površine 1865 m2.

U javnom pozivu za prikupljanje ponuda koji je u prosincu 2018. raspisao glavni direktor Brodarskog instituta mr. sc. Igor Tripković navodi se kako početna cijena nekretnine iznosi 2,85 milijuna kuna, prema procjeni stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo i procjenu nekretnina.

Kako se ističe u pozivu, objekt se, prema Prostornom planu Grada Zagreba – Novi Zagreba nalazi na površini stambene namjene, čime se naslućuje »budućnost« Brodarskog instituta kojega je osnivač Republika Hrvatska.

Podsjetimo da je Brodarski institut, osnovan 1948. godine, imao značajnu ulogu u razvoju hrvatske brodogradnje tijekom više desetljeća, podupirući domaću industriju i brodogradilišta, uključivši pulski Uljanik, riječki 3. maj i splitski Brodosplit.

Nekadašnje znanstveno-istraživačko uporište brodogradnji posjeduje suvremene bazene za modelska ispitivanja otpora, propulzije i upravljivosti brodova.

Osim u civilnoj brodogradnji, odnosno projektiranju radnih, ribarskih i putničkih brodova, Insitut je imao značajnu ulogu i u ratnoj brodogradnji te su ondje izrađeni projekti hrvatskih raketnih topovnjača, presretača, brzih napadajnih brodova, desantnih brodova, a ondje su se osmišljavale čak i podmornice.

Diverzantska  (“džepna”) podmornica P-01 Velebit hrvatski je proizvod, a predstavlja poboljšanu inačicu podmornice klase Una, kakvih je u razdoblju od 1981. do 1989. izgrađeno šest komada

Kao trgovačko društvo Brodarski institut prihode je ostvarivao komercijalnim ugovorima, a 40 posto prihoda zarađivao je na inozemnom tržištu.

Podsjećamo i da su, svjesni koliko je Institut važan za Zagreb i Hrvatsku, iz udruge građana »Siget«, četvrti u kojoj se Insitut nalazi, svojedobno pisali predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću kako bi potaknuli Vladu na intervenciju u smjeru spašavanja Instituta, ali to očigledno nije dalo rezultata.

Tekst javnog poziva dostupan je na mrežnoj stranici Brodarskog instituta: http://www.hrbi.hr/images/novosti/JAVNI_POZIV_ZA_ISKAZIVANJE_INTERESA.pdf

(ZG-magazin)