Istanbulska konvencija upućena u saborsku proceduru

Istanbulska konvencija upućena u saborsku proceduru

„Što se tiče prijepora u jednom dijelu, definicija roda u hrvatskom zakonodavstvu postoji već deset godina. Mislimo da niti u jednom dijelu do sada, a to neće biti niti ubuduće nije ugrozilo temelje našeg Ustava i onoga što Ustav propisuje, govoreći vezano za strahove u javnosti”, istaknula je ministrica Pejčinović Burić

Ivana Vranješ

Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatu kao Istanbulska konvencija.

Također je u Hrvatski sabor upućena i interpretativna izjava u kojoj stoji kako Republika Hrvatska smatra da je cilj Konvencije zaštita od svih oblika nasilja, sprječavanje nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Nadalje stoji kako Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav, niti obvezu promjene ustavne definicije braka.

U izjavi se navodi kako RH smatra da je Konvencija u skladu s odredbama Ustava, posebno s odredbama o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, te će se Konvencija primijenjivati uzimajući u obzir navedene odredbe, načela i vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Od 2013. do 2017. u Hrvatskoj ubijen1 91 žena

Na početku sjednice predsjednik Vlade Andrej Plenković je spomenuo statistike MUP-a koje govore da je od 2013. do 2017. godine u Hrvatskoj ubijeno 195 osoba, od kojih je 91 žena. Od toga je 63 ubojstva bilo od strane bliskih osoba, a 46 od partnera. Naglasio je kako s obzirom na te podatke Istanbulska konvencija mora biti podržana u Hrvatskom saboru kako bi se ojačali mehanizmi u suzbijanju negativnog fenomena.

„To je paneuropski problem. U vrijeme HDZ-ove Vlade 2007.-2009. godine počeo je rad na Konvenciji. Za vrijeme HDZ-a od 2009. do 2011. rad na Konvenciji je nastavljen i ona je dovršena, a za vrijeme SDP-a je potpisana, ali u tri godine SDP Konvenciju nije predložio Saboru“, istaknuo je Plenković. Dodao je kako je Konvencija poslana u proceduru bez pritiska oporbe i udruga, nego je jasna poruka sadašnje Vlade da će se ratifikacijom tog dokumenta doprinijeti rješavanju problema nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije usvojili su svi članovi Vlade, a pri tome su iznijeli i svoje mišljene o Istanbulskoj konvenciji.

„Potvrđujući Konvenciju potvrđujemo načelo sprječavanja nasilja nad ženama i djecom kao jednog od bitnih načela našeg društva. Ovaj zakon i potvrđivanje Konvencije držim jasnim i vidljivim korakom u pravcu jačanja socijalne pravednosti u našem društvu. Posebna vrijednost Konvencije je definiranje instrumenata za sprječavanje nasilja u obitelji,jer obitelj je temeljna ćelija društva i ne može skladno funkcionirati kada se dešava nasilje“, rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Naglasila je kako je usvajanje i potvrđivanje Istanbulske konvencije doprinos određenja društva prema jednakosti muškaraca i žena. Upozorila je i na zabrinutost dijela javnosti zbog usvajanja Istanbulske konvencije.

„Detaljno i jasno čitanje Konvencije pokazuje da nema razloga za strahove. Za one koji imaju dvojbe mislim da interpretativna izjava jasno pojašnjava što su ciljevi Konvencije. Stoga mislim da je potvrđivanje Konvencije, prijedloga zakona korak u pravom smjeru”, poručila je ministrica Dalić.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić je rekla kako se Istanbulskom konvencijom Hrvatska želi svrstati uz one države svijeta koje podupiru temeljna prava i slobode.

„Ako postoji nasilje nad skupinama u društvu, ovdje se radi o ženama i obiteljskom nasilju, onda ne možemo govoriti o punim slobodama koje su u praksi provedene“, istaknula je ministrica Pejčinović Burić. Dodala je kako je taj oblik nasilja prisutan u svim zemljama svijeta, a Hrvatska kao moderna država treba stalno raditi na usavršavanju unutarnjih mehanizama borbe protiv svih vrsta nasilja. Naglasila je da će Istanbulskom konvencijom Hrvatska osnažiti unutarnji pravni sustav, institucionalni sustav, financijski doprinos u sprječavanju nasilja nad ženama i u obitelji, ali će se i na bolji način adresirati kada se to nasilje dogodi i pridonijeti će se da se ono u jednom dijelu i spriječi.

O prijeporima u Konvenciji

„Što se tiče prijepora u jednom dijelu, definicija roda u hrvatskom zakonodavstvu postoji već deset godina. Mislimo da niti u jednom dijelu do sada, a to neće biti niti ubuduće nije ugrozilo temelje našeg Ustava i onoga što Ustav propisuje, govoreći vezano za strahove u javnosti. Konvencija se jasno temelji kad govori o rodu, da je rod temeljen na dva biološka spola, muški i ženski i u Konvenciji nema govora o nečem drugom, a niti u našem zakonodavstvu i Ustavu. Potvrđivanje Konvencije u tom smislu neće ništa promijeniti. Stoga je važno da se Konvencija potvrdi i da pripomognemo punoj ravnopravnosti muškaraca i žena, ali i obitelji kao središnjoj točki zdravog društva”, istaknula je ministrica Pejčinović Burić.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac je naglasila kako je nasilje nad ženama i obitelji najveći oblik diskriminacije u svakom smislu riječi, te je podržala usvajanje Istambulske konvencije u Hrvatskom saboru.

„Nitko ne želi niti jednom riječju niti je u Konvenciji to spomenuto dovesti u pitanje brak, obitelj ili rodnu ideologiju. Mislim da je jasna poruka Vlade“, rekla je ministrica Žalac. Zahvalila je predsjedniku Vlade da je dao priliku ministricama da se na sjednici obrate kad je riječ o konvenciji, jer je time dao poruku da žene trebaju biti ravnopravne s muškarcima i u političkom životu dati svoj doprinos. Osim ministrica o važnosti Istanbulske konvencije govorili su i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar obrane Damir Krstičević.

„Kao član Vlade podržavam Istanbulsku konvenciju s interpretativnom izjavom. Za mene je važna sigurnost, borba protiv svih oblika nasilja u društvu, sprječavanje nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Mislim da je društvo onoliko jako koliko se brine o najslabijima i najugroženijama“, poručio je ministar Damir Krstičević.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni