Isporučen prvi izvozni Končarev tramvaj

Isporučen prvi izvozni Končarev tramvaj

(Foto: zagreb.hr)

»Najavili smo izgradnju dodatnih 60 niskopodnih tramvaja za potrebe zagrebačkog javnog prijevoza kako bi uštedjeli do 30 % energije na tramvajskom prijevozu«, poručio je gradonačelnik Bandić

Iz tvornice Končar – Električna vozila danas je prema kupcu krenuo prvi 100 % niskopodni električni tramvaj namijenjen javnom prijevozu grada Liepāje u Latviji. Riječ je o prvom od ukupno 12 Končarevih tramvaja za Latviju. Isporuci je prethodilo predstavljanje prvog tramvaja kojem su nazočili gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i predsjednik Uprave Končara mr. sc. Gordan Kolak te predsjednik Uprave tvrtke Končar – Električna vozila Josip Ninić.

Suradnja s Latvijom započela u studenome 2018. godine potpisivanjem ugovora za isporuku šest niskopodnih tramvaja uz mogućnost isporuke dodatnih vozila kad za to budu osigurana sredstva. Krajem kolovoza 2020. godine tvrtka Liepājas Tramvajs osigurala je sredstva za još šest tramvaja, a posao proizvodnje i isporuke ponovno su povjerili Končaru. Nabava vozila sufinancirana je iz EU fondova. Šesti tramvaj (zadnji iz prvog ugovora) bit će isporučen u svibnju 2021. godine, dok će tramvaji iz drugog ugovora biti isporučeni u razdoblju od listopada 2021. do travnja 2022. godine.

»U tramvaj su ugrađena Končareva rješenja za važne podsustave, poput glavnog elektromotornog pogona, pomoćnog napajanja, mikroprocesorskog upravljanja i komunikacija, sanduka, okretnih postolja i dr. Opremljen je upravljivim hidro-pneumatskim sustavom ogibljenja, što omogućuje i podešavanje visine poda ovisno o stanju na pruzi«, pojasnio je direktor Končar – Električnih vozila Josip Ninić. Vozilo je klimatizirano, opremljeno videonadzorom i sustavom informiranja putnika te je 100 % niskopodno – bez stepenica na ulazu i s ravnim podom čitavom dužinom.

Važna referenca za Končar

»Niskopodni tramvaj i svi njegovi važni podsustavi rezultat su vlastitog razvoja u kojem su sudjelovala brojna društva Grupe Končar. Ovom ugovoru prethodila je isporuka 142 niskopodna tramvaja za grad Zagreb ukupne vrijednosti preko 250 milijuna eura koju su Končar – Električna vozila, kao voditelj konzorcija Crotram, isporučili Gradu Zagrebu i ZET-u. Zahvaljujući njihovoj podršci stvorene su pretpostavke za iskorak na zahtjevno europsko tržište sa hrvatskim visoko tehnološkim proizvodom«, izjavio je dr.sc. Ivan Bahun, zamjenik predsjednika Uprave Končara i predsjednik Nadzornog odbora Končar – Električnih vozila.

Dodao je kako je isporuka tramvaja u Latviju vrlo važna referenca za Končar, a ujedno i veliki izvozni uspjeh hrvatskog gospodarstva.

»Naš cilj nije samo prodati proizvode, nego izgraditi partnerstva koja su važna za dobre rezultate tijekom njihova korištenja. Prodajom tramvaja i obukom zaposlenika tvrtki Liepājas Tramvajs prenijeti ćemo nova znanja i suvremene tehnologije, a uvjeren sam i razviti dugoročno partnerstvo«, kaže Bahun.

Novi tramvaji i za Zagreb

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je podsjetio kako je na njegovu inicijativu, a u suradnji s nositeljem konzorcija Končarom te partnerskim tvrtkama Đuro Đaković i Gredelj, 2005. godine pokrenuta procedura izgradnje 140 niskopodnih tramvaja vrste TMK 2200 što je do 2010. i realizirano.

»Najavili smo izgradnju dodatnih 60 niskopodnih tramvaja za potrebe zagrebačkog javnog prijevoza kako bismo uštedjeli do 30 % energije na tramvajskom prijevozu. Nadam se da ćemo uskoro postići dogovor na razini Vlade, Grada i Uprave Končara kako bismo pokrenuli i taj postupak«, najavio je gradonačelnik.

Dodao je kako je »današnji ispraćaj novog niskopodnog tramvaja za Latviju pobjeda je Končara, Grada Zagreba i Republike Hrvatske«. »Ovo je prvi put da naši tramvaju idu izvan Hrvatske, i to na tržište Europske unije. Zahvaljujem svim suradnicima na ovom hvalevrijednom projektu«, rekao je gradonačelnik ne skrivajući zadovoljstvo uspješno obavljenim poslom. (B. J.)