Iris Bondora Dvornik: Izuzetna je čast dijeliti muzejski prostor s Picassom!

Iris Bondora Dvornik: Izuzetna je čast dijeliti muzejski prostor s Picassom!

»Iz više razloga mogu izraziti zadovoljstvo da mi je ponuđen termin izlaganja tokom mjeseca prosinca. Volimo vjerovati da jedan period završava te usmjeravamo našu nadu u nadolazeći. U sklopu takvog razmišljanja obilježavam 40. godišnjicu moga stvaranja«

Razgovarao: Miroslav Pelikan

Akademska slikarica Iris Bondora Dvornik, rođena 1952. u Zagrebu, istaknuto je ime suvremene hrvatske likovne umjetnosti. Autorica je kompleksnog opusa, ostvarila je 52 samostalne te sudjelovala na oko 300 skupnih izložbi, kao i na brojnim humanitarnim akcijama i kolonijama. Početkom prosinca predstavlja se s novom samostalnom izložbom Od meditacije do strasti u zagrebačkom Muzeju Mimara (4. – 31. 12. 2019.)

U Mimari se 4. prosinca predstavljate novom samostalnom izložbom.

Iz više razloga mogu izraziti zadovoljstvo što mi je ponuđen termin izlaganja tokom mjeseca prosinca. Volimo vjerovati da jedan period završava te usmjeravamo našu nadu u nadolazeći. U sklopu takvog razmišljanja obilježavam 40. godišnjicu moga stvaranja. Na neki je način to i mjesec slavlja, pa je jedan manji dio izložbe posvećen i toj ideji, a ne zaboravimo i činjenicu da je izuzetna, doduše slučajna, čast biti istovremeno u istom muzejskom prostoru sa Picassom!

Riječ je o izboru unatrag nekoliko godina.

Zbog jednostavnijeg uvida u kasniji period modernog slikarstva uvod u izložbu predstavlja nekoliko slika starijeg datuma, veći je dio slika nastao od 2015. godine, a imamo i jedan životni opus, adekvatan razdoblju Božića.

Što je ključ vašeg pristupa motivu?

Ukratko: emocija.

Volite jak, ali i odmjeren kolor?

Kako kažu povjesničari, slike su mi temperamentne, jake, čak ponekad i agresivnog karaktera. Odmjerenost se rađa s potrebom pročišćavanja slike.

Što se krije u središtu vašeg nefigurativnog slikarstva?

Uravnotežena forma doživljaja.

Koliko je umjetnost danas važna?

Nikad nije bila, a uvijek je povijesno nužna.

Što je za vas dobra umjetnost?

Postoji isključivo pojam umjetnost. U tom slučaju ne možemo govoriti o lošoj, jer tada to i nije umjetnost.

Novosti u atelijeru?

Obzirom da su slike našle svoje mjesto u muzejima, na sreću ili pak nažalost, i atelijer i depo su poprilično ispražnjeni.

Planovi?

Realizirat će se još jedna velika izložba, u Muzeju grada Varaždina u 2020 godini.

Naslov izložbe od Meditacije do strasti upućuje kako je riječ o dnevničkom zapisu.

Ne mogu reći da mi je ta misao bila lajtmotiv, no generalno svaka izložba predstavlja određeni dnevnički zapis.

Što je dominantnije, meditacija ili strast?

Proces slikanja  zahtijeva i meditaciju i strast. Tokom stvaranja svakako možemo govoriti o strasti, a slijedom šetnje kroz život, »promatranjem«, upijanjem i promišljanjem o svojevrsnoj meditaciji.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni