Iris Bondora Dvornik donirala slike muzejima i galerijama

Iris Bondora Dvornik donirala slike muzejima i galerijama

Njene su slike tako završile u zagrebačkoj Modernoj galeriji i Muzeju suvremene umjetnosti, Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku, muzejima u Zadru, Varaždinu, Krapini, Vinkovcima, Požegi i Samoboru

Miroslav Pelikan

Suvremena hrvatska umjetnica Iris Bondora Dvornik, koja je izlagala na više od 50 samostalnih izložbi nedavno je donirala svoja brojna djela muzejima i galerijama diljem Hrvatske sačuvala ih za budućnost. Naime, umjetnica je ostala bez adekvatnog prostora za pohranu svog vrijednog djela i ovo je bio jedini način da slike, jednostavno govoreći, prežive.

Njene su slike tako završile u zagrebačkoj Modernoj galeriji i Muzeju suvremene umjetnosti, Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku, muzejima u Zadru, Varaždinu, Krapini, Vinkovcima, Požegi i Samoboru.

Prisjetimo se i njezinih brojnih sakralnih radova u crkvama i župama, posebice u inozemstvu i koji su također dostupni.

Nedavno sam o njezinom opusu napisao:

“Iris Bondora Dvornik konstruira teško vidljivi svijet. Mnogo se zastora mora odgrnuti kako bi se bolje vidjelo i napokon shvatilo. Mora se i nogom stupiti u nevidljivi i opasni svijet labirinta, u kome možda netko živi a možda i ne. U svakom slučaju kroz mrak i tamu labirinta mora se proći i dosegnuti onu drugu, spasonosnu stranu, a sve samo samo zato da bi dotaknuli, ugledali doživjeli istinito, jedino lice svijeta, pa i nas samih jer s druge strane ovih teških boja krije se samo zrcalo koje zrcali naše lice u pravom svijetu, kakav on doista jest i kakav je oduvijek i bio, bez uljepšavanja ili nagrđivanja, baš onakav kakav je – bez ljubavi, bez nade, bez sentimenata.

Ciklus Iris Bondora Dvornik postavlja toliko pitanja, zamagljuje odgovore i bježi sa svojim tijelom od boja, nudeći nam samo prvi korak u bespuća vlastitog labirinta u traganju za ostacima ili cjelovitim, sačuvanim emocijama.“

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni