Ipak ništa od obeštećenja za ugradnju razdjelnika?

Ipak ništa od obeštećenja za ugradnju razdjelnika?

U udruzi »Ne razdjelnicima« smatraju da bi se subvencijom Grada inicijalni trošak nepotrebne i štetne ugradnje samo preraspodijelio na sve građane Zagreba

Prošlo je više otkako smo na našoj stranici pisali o tome, kako je gradonačelnik  Bandić najavio obeštećenje građana kojima su ugrađeni toplinski razdjelnici. Tada je, u ožujku prošle godine, izjavio kako će od svojih suradnika zatražiti da se od HEP-a prikupe podaci o tome koliko je i po kojoj cijeni ugrađeno razdjelnika. Pritom je zaključio kako je tada HEP konzultirati Zagreb, kako se on osjeća odgovornim za svakog građanina bez obzira na način na koji se grije.

Danas u lipnju, odgovor smo pokušali doznati od udruge »Ne razdjelnicima«. Predsjednica spomenute udruge, Ljiljana Mrkonjić, izjavila nam je kako nemaju informacije o subvenciji ili naknadi za ugradnju. Nadodala je kako suština problema jest u tome da su razdjelnici topline nepotrebna, štetna i neisplativa investicija. Smatra kako bi se subvencijom Grada   inicijalni trošak nepotrebne i štetne ugradnje samo preraspodijelio na sve građane Zagreba, dakle i na onu većinu koja niti nema zajedničko centralno grijanje, čime se i njima nanosi šteta i nepravda.

Zaključuje kako je najbolji primjer štetne i kontraproduktivne prakse grad Rijeka. Tamo se umjetno poticalo tržište razdjelnika topline što je dovelo do toga da je Rijeka jedini grad u Hrvatskoj u kojemu je postotak ugrađenosti razdjelnika u više od 75 % stanova sa zajedničkim toplinskim sustavom. Kao posljedica toga ugradnja razdjelnika dovela je do brzog raspada tog sustava grijanja i posljedične propasti vrijednosti takvih stanova na tržištu nekretnina u Rijeci, navodi Mrkonjić. Zaključuje kako se zbog razdjelnika, stan s centralnim grijanjem u Rijeci ne može prodati niti uz 50 % nižu cijenu u odnosu na sličan stan bez grijanja.

Za komentar na ovu temu obratili smo se i Gradskoj upravi, no do trenutka objave teksta nismo dobili odgovor.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni