Ionesco ponovno gostuje u Art kinu Grič

Ionesco ponovno gostuje u Art kinu Grič

Nakon uspješnih ovoljetnih izvedbi predstave na Olibu, Istu i Silbi, u sklopu Olipskog ljetnog festivala, ljubazni i suludi Profesor (Ljubo Zečević) i vedra i entuzijastična Učenica (Ana Majhenić) ponovo ulaze u prostor kultnog zagrebačkog Art kina Grič gdje će 30. listopada (ponedjeljak) od 20 h odigrati Ionescovu dramu Instrukcija u režiji Marija Kovača. Ionescovu jednočinku redatelj predstave Mario Kovač kritički je usmjerio prema obrazovnom sustavu, ali ujedno i prema svakoj vrsti ispiranja mozga, totalitarizmu i autoritetima.

Radnja predstave ovog avangardnog komada koji obiluje izmjenom komičnih i dramatičnih scena, zbiva se u uredu i blagovaonici simpatičnog francuskog stana gdje starom Profesoru dolazi Učenica koja sprema doktorat. Zna pomnožiti velike brojeve jer je kombinacije naučila napamet, ali ne može shvatiti koliko je četiri minus jedan i jesu li svi jezici zapravo isti. Profesor zbog njezina neznanja bjesni, postaje sve ljući i transformira se u sadista, pitanja postaju bombe, unakrsna vatra besmisleno pretrpanih znanstvenih i kvazijezičnih činjenica. Učenica postaje sve tiša i podložnija utjecajima. Na vrhuncu radnje pokušava pobjeći nemilosrdnoj sudbini, Profesorovom izravnom izljevu nekontroliranog bijesa.

Drama Instrukcija francusko-rumunjskog književnika i dramatičara Eugena Ionescoa ubraja se u njegova najranija djela i pripada skupini antidrama koje opisuju moderan osjećaj otuđenosti te nemogućnost i besmislenost komunikacije. Progovara o problemima današnjice, s posebnim naglaskom na današnji sistem obrazovanja i sveprisutnog nasilja. Problematika školstva u kojem se izostavljaju osnove, borba učenika protiv nametnutog sistema u kojem se gubi bitno, spolna nastranost, seksualne perverzije samo su neki od motiva koji prožimaju ovaj komad. Predstava se odvija u produkciji Kazališne družine Bastien. (pr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni