Inženjerka prometa koja se posvetila poljoprivredi

Inženjerka prometa koja se posvetila poljoprivredi

Zagrepčanka Maja Marija na tradicionalnom će 16. Sajmu hrvatskog sela od 7. do 9. travnja u Boćarskom domu Zagrepčanima ponuditi zimnicu pripremljenu po starim recepturama. Džemovi, sokovi, medenjaci, čajevi od ljekovitog bilja prodavat će se po prigodnim cijenama

»Brali smo maslačak na Žumberku, slijedi nam i kopriva, bazga, menta i drugo ljekovito bilje od kojeg ćemo spravljati medeni sirup (maslačak), sokove a za koji mjesec i zimnicu«. Tako je Zagrepčanka Maja Marija Gorišek sa istoimenog Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (zemlja joj je u Samoboru), ustvrdila kakvim se aktivnostima bavi ovih dana.

To više jer od 7. do 9. travnja nastupa na 16. po redu Sajmu proizvoda hrvatskog sela koji će se održati u Boćarskom domu u Zagrebu. Najznačajniji je to seljački sajam u Hrvatskoj, na kojem se daje mogućnost malim i srednjim proizvođačima nemalo i onima tradicijskih proizvoda, da izađu na tržište i pronađu svoje kupce. Na sajmu se očekuje oko 300 izlagača iz cijele Hrvatske, kao i više tisuća posjetitelja. Maja Marija, inženjerka prometa, prije više od desetljeća ustrojila je u samoborskom kraju konvencionalni OPG na kojem uzgaja brojno povrće – od korjenastog do rajčice, paprike, krastavaca, luka, zelene salate… Ima ona i voća, od marelica, jabuka, šljiva do bobičastih plodova poput aronije, a plavi se na njenoj zemlji i lavanda kao i drugo ljekovito bilje poput kadulje koju uzgaja.

Na Žumberak nerijetko odlazi u branje začinskih i drugih ljekovitih trava, ali i divljih šumskih plodova (kupine), bazge – poznate biljke za liječenje dišnog sustava. Marija veće aktivnosti bilježi već od lipnja kada počinje sezona pripreme krastavaca i drugog povrća koje spravlja za zimnicu. Prodaje ju na prigodnim sajmovima zdrave hrane, a na njenom će se zagrebačkom štandu (po)nuditi džemovi od dunja, šipka, kupina, malina, aronije, gorke naranče, klementina i drugog voća, po cijeni od 20 do 30 kuna, ovisno o veličini.

Ukrasi koji »život znače«

Spravila je ona lani više teglica zimnice koju u gladno proljeće kao »višak« može ponuditi na sajmovima kao što je ovaj. Iako priprema i nadaleko poznati ajvar, više ga nema, ali je zato Zagrepčanima pripremila staklenke cikle po 15 kuna za 720 grama, ali i medenjake po svojoj staroj recepturi. Ukrasit će Zagrepčanka (porijeklom Vukovarka) sa svojim suprugom Željkom i štand prigodno s pisanicama za predstojeći Uskrs. Trud se zrcali na uskršnjim jajima koje je bojala i ukrašavala motivima zečića, mašnica, cvijeća… Uvijek je tako kod Maje.

Popraćeno je kod nje (pred)blagdansko ozračje umjetnošću bez koje ne može zamisliti život. Ne čudi, jer i staklenke zimnice, sokova i svekolike prezentacije svojeg rada stanovnica Vrbana uvijek s marom ukrasi. Iako je ovih dana bilo i posla na gruntu od košnje, orezivanja voćaka, stigla je Maja rame uz rame sa suprugom posaditi luk, bob, rotkvice, ciklu, grašak i drugo povrće. Predaha nema jer onaj »tko hoće raditi posla uvijek (iz)nađe«, i ne mora čekati da plodovi izrastu, kaže naša sugovornica. Dodaje da upravo prikuplja ljekovito bilje za koje ima godišnju dozvolu Hrvatskih šuma, pa po Samoborskom gorju nerijetko odlazi u »rajski vrt«. Kako je sunce već neko vrijeme bilo ponad naših krajeva i tamošnje je gorje zamirisalo mentom, melisom, bazgom… Sve je popraćeno zvukom anđela biljaka – pčela, pa je veliki gušt u tom raju predahuti, otkriva nam Maja.

Žalosti je, kaže jer je Žumberački kraj dosta pust sa starijim življem, bez mladih koji su taj kraj napustili. Bilo bi dobro mlađim naraštajima pružiti smjer za bolju budućnost i osnažiti ih pozitivnijom gospodarskom klimom. Pozitivno treba razmišljati i djelovati što je i sama (u)činila kada je ostala bez posla i okrenula se onom što ima – zemlji i spravljanju zimnice. Zagrepčani je mogu kupiti vikendom u Prečkom i okusiti što to znači jesti zdravo i domaće. »Dobro je«, hvali Maja Grad Zagreb. »što je svojim OPG-ovcima štandove dao besplatno, a tisuću kuna za trajanja sajma valja platiti onima iz Županije«.

Snježana Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni