Internetska (ne)sigurnost

Internetska (ne)sigurnost

Hrvatska udruga banaka provela je istraživanje o sigurnosti na internetu. U istraživanju je sudjelovalo 610 ispitanika., a rezultati straživanja sugeriraju da građani ne znaju previše o sigurnosti i zaštiti na internetu iako prema podacima iz 2013. godine pristup internetu u Hrvatskoj ima 66 posto građana.

Spomenuto istraživanje je pokazalo da čak 60 posto ispitanika nikada ne mijenja lozinke, a skoro 95 posto ih ima antivirusnu zaštitu. No, velik dio ne zna čemu ta zaštita služi.

Direktora udruge banaka Zdenka Adrovića zabrinjava podatak da svega 16 posto ispitanika konzultira IT stručnjake ili specijalizirane web servise. Nadodao je i kako velik broj ispitanika, a riječ je o 45 posto, uopće ne razmišlja da bi oni mogli postati žrtve napada.

Tijekom predstavljanja rezultat istraživanja koja je održano u prostorijama Udruge banaka, naglašena je i važnost same sigurnosti. O njoj je govorio Milan Parat, predsjednik Odbora za Sigurnost Hrvatske udruge banaka.

On je istaknuo kako je nužna edukacija glede ovoga problema, pozivajući se  na daljnje rezultate u kojem 41 posto ispitanika traži veću edukaciju. Inače, samo 13 posto ispitanika smatra kako bi se poslodavac trebao pobrinuti za bolju edukaciju radnika, iako baš na poslu mogu doći u doticaj s povjerljivim dokumentima.

Parat je pojasnio kako je broj napada preko interneta u nas daleko manji nego u ostalim članicama EU. Podsjetio je i na podatak iz 2014. godine, kada je zabilježen najviši postotak napada na privatnost koji su najčešće dolazili iz neke druge zemlje.

Provođenje ovog istraživanja dio je kampanje o sigurnosti na internetu kojom HUB i banke članice i ove godine nastavljaju osvještavati građane o važnosti zaštite od internetskih prijevara.

Iako u posljednje vrijeme nije zabilježen značajan broj napada, ključno je pratiti i na vrijeme spriječiti potencijalne prijetnje. Za sve koji se žele informirati o prijetnjama na internetu i načinima zaštite, te preuzeti korisne savjete, postoji i specijalizirana internetska stranica.

(Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni