Interliber slavi 40 godina

Interliber slavi 40 godina

Radno vrijeme sajma je od 10.00 do 20.00 sati, u petak i subotu do 21.00 sat. Ulaz je besplatan, baš kao i parking za sve posjetitelje s južne, zapadne i istočne strane Zagrebačkog velesajma

Na Zagrebačkom velesajmu se od 7. do 11. studenoga održava jubilarno, 40. izdanje sajma knjiga Interliber. Riječ je o najveća književnoj manifestaciji u Hrvatskoj koja služi kao platforma za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja koja okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare.

Predstavit će se više od 300 izlagača na 13.000 m2 iz 16 zemalja (Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Francuska, Hrvatska, Iran, Italija, Kina, Nizozemska, Njemačka, SAD, Slovenija, Španjolska, Turska, Velika Britanija i Sjeverna Irska).

Popratna događanja odvijat će se na tri lokacije: galerija paviljona 5, prostor ispred paviljona 5 te na pozornici u paviljonu 6.

Svakodnevno će se održavati različiti kreativni i edukativni programi; radionice stripa, crtanja, igara, zabavno čitanje lektire, a pisci će se družiti sa svojim čitateljima.

Na otvorenoj pozornici ispred paviljona 5 sve posjetitelje očekuje obilje dobre glazbe i nastupa DJ-a i glazbenih bendova.

Na pozornici u paviljonu 6 posjetitelje očekuju novi naslovi i predstavljanja knjiga, razgovori s autorima, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice, okrugli stolovi, kvizovi i dodjele književnih nagrada.

Posjetitelji će moći, kao i do sada, ostaviti knjige na posebnom mjestu – Knjižideru, koji će ujedno služiti i kao garderoba, a novost ove godine je i prostor za prematanje beba – baby room u paviljonu 6.

Organizatori posebno izdvajaju kviz znanja Interlibera – High Five za učenike osnovnih i srednjih škola. Kviz organizira Zagrebački velesajam u suradnji s Hrvatskim kviz savezom.

Hrvatska udruga školskih knjižničara u suradnji s Zagrebačkim velesajmom i Zajednicom nakladnika Hrvatske organizira akciju darivanja knjiga jednoj školskoj knjižnici koja samostalno nema uvjeta za kvalitetnu obnovu ili dopunu knjižne građe. Cilj aktivnosti je podizanje svijesti o važnosti školskih knjižnica i značaja kvalitetnoga i aktualnoga knjižničnog fonda za izgradnju društva znanja i pozitivnih humanističkih vrijednosti.

Antikvarijati iz Rijeke i Zagreba organizirat će aukciju starih i rijetkih knjiga.

Bogat sadržaj Znanstvenog kvarta

I ove godine, na sjeveru paviljona 6, Interliber priprema još bogatiji, posebno osmišljeni, edukativno-zabavni sadržaj Znanstveni kvart u kojem će moći uživati svi željni znanja u praksi. Znanstveni kvart predstavlja interaktivan pristup prenošenja znanja i popularizaciju svih znanosti na praktičan i zabavan način. Baš kao svaki kvart i Znanstveni kvart ima svoj plac, trg, mjesto za druženje, obrazovanje i kulturno uzdizanje. I, sve to – u službi besplatnog dijeljenja znanja.

Ove godine aktivno je pet cjelina unutar Kvarta: Školica, Plac znanja, Mozgaonica, Trg odmorko i Zabavni park.

Što su pripremili nakladnici?

FRAKTURA – od novih izdanja ističu: peti nastavak serijala Millennium Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu, završno poglavlje Zafónova Groblja zaboravljenih knjiga Labirint duhova te biografski roman August Johna Williamsa, autora nezaboravnog Stonera. Tu je Jorge Bucay O roditeljima i djeci, Prevarant Javiera Cercasa, Sedma funkcija jezika Laurenta Bineta, Busola Mathiasa Énarda, Sve čega se ne sjećam Jonasa Hassena Khemirija, Uskim putom duboko na sjever Richarda Flanagana te novitete domaćih autora Lisicu Dubravke Ugrešić, novi roman Igora Štiksa Rezalište, Galeriju likovnih umjetnosti u Osijeku Luke Bekavca objavljenu u ograničenoj nakladi s gramofonskom pločom i nezaobilaznu knjigu o Sarajevu 1914. Nezemaljski izraz njegovih ruku Miljenka Jergovića. Tu su i krimić o meksičkoj mafiji Iskvareni Jorgea Zepede Paterssona, Uhoda Larsa Keplera te povijesni triler Malaparte, smrt kao ja omiljenih Rite Monaldija i Francesca Sortija.

NAKLADA OCEAN MORE – Naklada OceanMore ove godine priređuje vrijednu nagradnu igru u kojoj svoje kupce nagrađuje kartama za predstavu Črna mati zemla u Zagrebačkom kazalištu mladih! Pravo sudjelovanja imaju svi kupci koju za vrijeme trajanja Interlibera do subote 11.11. kupe obje knjige Kristiana Novaka (Črna mati zemla i Ciganin, ali najljepši). Sretni dobitnici bit će nagrađeni s 4 paketa po 2 ulaznice za termine 26. i 28. 11. 2017. Izvlačenje dobitnika obavit će sam Kristian Novak i objaviti na štandu Naklade OceanMore u subotu 11.11. od 12 do 13 h.

MOZAIK KNJIGA – za sajam su pripremili radionice, razgovore s autorima, susrete s djecom te poseban kutak na štandu u paviljonu 6 na kojem posjetitelji mogu dobiti potpis i fotografirati se s omiljenim autorom. Hit knjiga ovogodišnjeg Interlibera u njihovoj ponudi je knjiga neobična naziva „Tajni dnevnik Hendrika Groena“ s podnaslovom Pokušaji da se napravi nešto od života. Od ostalih hitova ističu: psihološki triler „Žena u kabini 10“ autorice Ruth Ware, novo djelo autorice Claire Machintosh „Vidim te“ te novi naslov od Pavla Pavličića „U salonu za plakanje“. Od dječje literature tu je novi nastavak serije popularnih romana Davida Walliamsa – Djedov veliki bijeg, djelo svjetski poznatog novog lica dječje literature Agencija za roditelje autora Davida Baddiela, novu priču o uvijek popularnoj i rado čitanoj Maši autorice Sanje Pilić. Za sve gurmane tu je nova kuharica Jamieja Olivera.

PROFIL nove knjige za Interliber 2017 – Arundhati Roy: Ministarstvo potpune sreće, Jessie Burton: Muza, Jojo Moyes: Vikend u Parizu, Clare Swatman: Prije nego što odeš, Katharine McGee: Blistave visine, Jane Harper: Suša, Fiona Barton: Dijete, Adam Lashinsky: Uber – Kako preko taksija zagospodariti svijetom, Brian Jay Jones: George Lucas – Jedan život, Mani Gotovac: Ćutim te, Jurica Pavičić: Crvena voda, Simo Rajić: Između Hrvata i Srba, Ratko Bošković: Ivica Todorić – Biografija palog kralja biznisa i politike, Kornelija Benyovsky Šoštarić: Biljke koje njeguju, Jasen Boko: Tin – Trideset godina putovanja, Roman Simić i Manuel Šumberac: Jura i kuckalo protiv dosade, Srđan Dragojević i Nemanja Ristić: Kakakralj, Maja Šimleša i Sven Nemet: Suli u avanturi, Gilbert Delahaye, Marcel Marlier: Maja – zaštitnica prirode, Caleb Krisp: Donesite mi glavu Ivy Pocket, Tim Bugbird & Sarah Vince: NE otvaraj! Moje najveće tajne.

ZNANJE – priprema nekoliko izdanja za ovogodišnji Interliber. Među njima su: Zaslužili su ubojstvo – Peter Swanson, Sva naša pogrešna sutra – Elan Mastai, Priče za laku noć za mlade buntovnice – Elena Favilli i Francesca Cavallo, Grimizna kraljica – Victoria Aveyard, Zgodne djevojke – Karin Slaughter, Tko pronađe, njegovo – Stephen King.

AGM – Krešimir Mišak i Ivan Alerić na štandu AGM družit će se s čitateljima i potpisivati svoje knjige, prevoditeljica i književnica Alenka Mirković-Nađ govorit će o izazovima prevođenja u rasponu od kineskog književnog disidenta do svemirskih tema i termina biblioteke Obelisk, a Dino Milinović će predstaviti knjigu Seuso-autopsija jednog slučaja, naslov iz biblioteke 100 najljepših priča iz povijesti kultura na tlu Hrvatske.

 FUL KULTURNO punkt – Prvi put na Interliberu sasvim drugačiji program koncipiran kako bi posjetiteljima predstavio hrvatsku književnu scenu kroz prizmu brenda te im omogućio da na jednom mjestu dožive knjigu kroz sve njene aspekte: važan dio kulture, trendove i brendiranje te najavljuje otvorenje natječaja za nagradu FUL KULTURNO – najbolje brendirani niskobudžetni događaj u kulturi, kao i ekskluzivno istraživanje tržišta o čitanosti u Hrvatskoj. FUL KUTURNO punkt je mjesto na kojem će se okupiti četrdesetak važnih gostiju iz svijeta knjige u Hrvatskoj te kroz dvadeset i pet razgovora dotaknuti teme poput: brenda književne scene, brenda izdavača, brenda festivala i događanja, biznisa u kulturi, čitanosti i brenda autora. Cilj natjecanja FUL KULTURNO je promovirati niskobudžetna kulturna događanja – promocije pisane riječi u svrhu pojačavanja njihovih aktivnosti brendiranja.

Svečano otvorenje sajma bit će 7. studenog 2017. godine u 12.00 sati u paviljonu 6. Sajam će otvoriti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Radno vrijeme sajma je od 10.00 do 20.00 sati, u petak i subotu do 21.00 sat. Ulaz je besplatan, baš kao i parking za sve posjetitelje s južne, zapadne i istočne strane Zagrebačkog velesajma.

Hrvatske željeznice, posjetiteljima sajmova odobravaju 40 % popusta na cijenu povratne karte.

Interliber se održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i gradonačelnika Bandića. (zg-magazin)