Interliber privukao ljubitelje dobre knjige svih generacija

Interliber privukao ljubitelje dobre knjige svih generacija

Umirovljenica Branka Dobrinić je na štandu Školske knjige za unuku kupila slikovnicu Velika knjiga kukaca, ali je uvjerena da će na sajmu naći dobru knjigu i za sebe / Ruski veleposlanik Anvar Azimov je izrazio zadovoljstvo što Ruska Federacija sudjeluje na Interliberu, predstavljajući djela svojih autora

Ivana Vranješ

U sklopu 41. Interlibera, međunarodnog sajma knjiga i učila u ponedjeljak na Zagrebačkom velesajmu predstavništvo Rossotrudničestva u Hrvatskoj i Velepostalnstvo Ruske Federacije svečano su otvorili štand “Knjige iz Rusije. Čitajmo zajedno”. Na Interliberu svoja djela će predstaviti ruski autori Maksim Amelin, Juri Nečipurenko i Maksim Osipov.

Otvarajući štand, ruski veleposlanik Anvar Azimov je izrazio zadovoljstvo što Ruska Federacija sudjeluje na Interliberu, predstavljajući djela svojih autora. Kazao je kako mu je drago da će Rusija na štandu predstaviti suvremenu rusku književnost.

„Hrvatska je velika književna država. Mnogi ruski pisci su popularni u Hrvatskoj. Stoga nije slučajno da su u Hrvatskoj spomenici velikim ruskim piscima kao što su Tolstoj, Puškin, Dostojevski, Jesenjin“, rekao je veleposlanik Azimov. Dodao je i da u djela mnogih hrvatskih pisaca prevedena na ruski jezik. “Puno toga zbližava dva naša prijateljska naroda. Drago nam je da na Interliberu imamo ruski štand. To je dokaz ljubavi prema hrvatskom narodu i njegovoj kulturi“, istaknuo je veleposlanik Azimov.

Pogled na ruski Interliberov štand

Direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić je zaželila dobrodošlicu ruskom veleposlaniku Azimovu i ruskim autorima.

Novim generacijama približiti klasike ruske književnosti

„Interliber je najveća književna manifestacija i središnje je mjesto za promociju čitanja, znanja, knjiga i pisaca iz cijelog svijeta. Lijepa pisana riječ i bogatstvo kulturnog nasljeđa kojeg svaka država ima u svom portfelju nema granica, ona stanuje u nama. Povratak Rusije nakon 20 godina u izravnom izlaganju, puno znači za Velesajam i za grad Zagreb, ali za vaše autore. Zadatak je autorima da približe novim generacijama klasike ruske književnosti na kojima smo mi odrasli, ali i da novitete ruske književnosti približe novim generacijama“, istaknula je Tomšić

Interliber je već prvog dana otvorenja privukao velik broj ljubitelja knjige. Mnogi posjetitelji su odlučili ne samo razgledati štandove brojnih nakladnika, već i kupiti knjige svjetskih i domaćih autora koje se prodaju s popustim od 20, 30 ili čak 90 posto. Na štandu Profila knjige je kupovala Zagrepčanka Zrinka Malić, ali odlučila je posjetiti i štand knjižare Ljevak.

„Volim čitati knjige, a dobre su mi one koje izdaju Dvostruka duga, Škorpion, Planetopija. U zadnje vrijeme čitam publicistiku, duhovnost, a kad je riječ o beletristici onda ono što je vezano za Drugi svjetski rat. Knjige zapravo oduvijek čitam i nije mi teško izdvojiti novac za dobru knjigu. Smatram da se čitanjem razvija mašta, bolja percepcija svijeta oko sebe i bolje razumijevanje drugih ljudi“, rekla je za ZG-magazin Zrinka Malić.

Umirovljenica Branka Dobrinić je na štandu Školske knjige za unuku kupila slikovnicu Velika knjiga kukaca, ali je uvjerena da će na sajmu naći dobru knjigu i za sebe. “Uglavnom čitam knjige stranih autora. Volim knjige ljubavne tematike, ali i putopisne te krimiće. Oduvijek čitam. Za mene je knjiga neiscrpan izvor zabave i veselja“, rekla je umirovljenica. Pohvalila je održavanje Interlibera jer se na jednom mjestu mogu naći izvrsne knjige, a ono što je značajno – po jeftinim cijenama.

„Osim velikog broja dječjih naslova koji su brend Mozaik knjige predstavljamo i stoti naslov velikana hrvatske književnosti Pavla Pavličića Bakrene sove. Osim hrvatskih autora imamo i velik broj stranih naslova. Ove godine smo izdali roman Celeste Ng Mali požari posvuda, a izdali smo i novu kuharicu velikana kulinarstva Jamiea Olivera te i veliki hit Shari Lapena Strankinja u kući. Tako da je najbolje doći ovdje i provjeriti što sve nudimo. Mozaik je pozicioniran u svijetu književnosti pretežno kao obiteljsko-nakladnička firma. Najprodavaniji su naši dječji naslovi, domaćih autorica Sanje Pilić, Sanje Polak, ali i stranih autora“, rekao je za ZG-magazin Marko Hadjur iz Odnosa s javnošću Mozaik knjige.

Mnoštvo zanimljivih naslova na svom štandu nudi i Školska knjiga te predstavlja i nekoliko svojih knjiga na ovogodišnjem Interliberu. Riječ je primjerice o monografiji Zlatno desetljeće hrvatskog vaterpola, knjigama Žene u znanosti, Tajna najboljih prijatelja, Povijest starog Rima i dr.

Zvučna knjiga Orašar i četiri godišnja doba

„Školska knjiga je partner kampanje Čitaj mi. Danas počinjemo s radionicom za djecu za poticanje čitanja. Potičemo čitanje od najranije dobi i ove godine imamo dvadesetak novih naslova namijenjenih razvoju čitalačkih kompetencija i razvoju STEM područja. Velik je interes za naše dječje knjige. Ove godine imamo impresivan izbor dječjih izdanja za kompletan razvoj djeteta, male knjižice s kontrastima koje potiču razvoj vida, knjižice za razvoj fine, precizne mortorike djeteta. Također i knjige s zvučnim zapisom Orašar i četiri godišnja doba, pomoću koje djeca uče slušati glazbu i zamišljati kako glazba prenosi priču. Nakon i bestsellera za odrasle imamo i bestseller za djecu Putevi svile. Dječje izdanje je prekrasno ilustrirano i ako se želi znati zašto su neke stvari u svijetu takve kakve jesu treba pročitati ovu knjigu“, istaknula je Emica Kalogjera Rogić, urednica za dječju knjigu, časopis i hrvatski jezik Školske knjige.

Prve STEM knjige za djecu u Hrvatskoj predstavljaju Novi izrazi d.o.o. iz Zagreba. „Nudimo STEM knjige i knjige o novcu. Knjige su namijenjene svima, djeci od šest godina pa nadalje. Kako STEM područje približiti djeci, to je još uvijek nepoznanica. No naše knjige nalaze na dobru reakciju. Kupci su nam knjižnice, škole i roditelji“, rekao je Mustafa Cero.

Na sajmu se mogu nabaviti i starija izdanja knjiga

Naklada Neptun na Interliberu predstavlja svojih 27 izdanja. „Postojimo tri godine i izdali smo 27 knjiga. Prodajemo isključivo ljubavne romane, povijesne i suvremene. Većina naših knjiga su serijali i za njih imamo odane kupce. Naša perjanica je knjiga Sve tvoje savršeno poznate američke autorice Colleen Hoover. Uz kupnju te knjige svim kupcima dijelimo kolačić sreće što je lajtmotiv knjige“, rekla je Zrinka Budak iz Neptuna.

Na ovogodišnjem 41. Interliberu tijekom šest dana posjetitelji mogu pronaći knjige različitih žanrova za sve uzraste koje na štandovima u paviljonima 5 i 6 predstavlja tristotinjak izlagača iz 13 zemalja. Održava se niz edukativnih i zabavnih programa, a 16. i 17. studenoga po prvi puta na Interliberu se održava i sajam svjetskog obrazovanja. Interliber je uključen i u akciju Knjigodar, darivanja knjiga školskim knjižnicama.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni