Interliber: Prilika za druženje s autorima i kupnju najnovijih izdanja po povoljni(ji)m cijenama

Interliber: Prilika za druženje s autorima i kupnju najnovijih izdanja po povoljni(ji)m cijenama

Među traženim knjigama su »Born to Run«, autobiografija B. Springsteena,  jedna od najiščekivanijih knjiga godine, zatim biografija »Tito« autora Ive i Slavka Goldsteina, ali i »Stepinac, njegov život i vrijeme« od Robina Harrisa / Na štandu Školske knjige traži se dopunjeno izdanje »Pedijatrije«, kao i 3D slikovnice koje su na Interliberu do 30 % jeftinije

Melita Funda

Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber, ove se godine do 13. studenoga održava u paviljonima 5 i 6 na Zagrebačkom velesajmu. Iz godine u godinu ova književna manifestacija privlači sve više posjetitelja. Knjigoljupci iz cijele zemlje dolaze na najpopularniji sajam Zagrebačkog velesajma jer je to mjesto koje okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare. Interliber tradicionalno promovira knjige, kulturu čitanja, druženja s autorima te potiče rasprave o književnosti, znanosti i znanju uopće.

Ovogodišnje izdanje sajma okupilo je tristotinjak izlagača. Posjetitelje, već uobičajeno očekuje velik broj novih naslova po povoljnijim cijenama od onih u knjižarama, druženje i neposredni razgovori s autorima uz potpisivanje knjiga, književne radionice, jedan doista dinamičan i bogat program.

Novitet je otvorena galerija paviljona 5 gdje se svaki dan održavaju susreti književnih autora s posjetiteljima te najrazličitiji kreativni i edukativni programi: radionice crtanja, stripa i igara, zabavno čitanje lektire, a posebno je uređena i poslovna zona za razgovore medija s izlagačima i autorima.

Zbog sve većeg broja posjetitelja koji raste iz godine u godinu, kako bi se svima olakšao boravak, otvoren je Knjižider, posebno mjesto u paviljonima 5 i 6, gdje posjetitelji mogu odložiti kupljene knjige da ih one ne bi opterećivale dok uživaju u druženju i događanjima na Interliberu.

Znanstveni kvart

Dodatni sadržaj Interlibera nosi naziv Znanstveni kvart. Riječ je o interaktivnom pristupu prenošenja znanja i popularizaciji svih znanosti na praktičan i zabavan način. Znanstveni kvart ima svoj trg, mjesto za kulturu, obrazovanje i druženje. U Kvartu je ove godine aktivno pet cjelina: Školica, Plac znanja, Mozgalica, Trg odmorko i Zabavni park.

Nakladnici se u pravom smislu riječi natječu u ponudi novih naslova, književnih promocija i susreta s autorima.

Na Profilovom štandu razgovarali smo s urednicom Ivanom Žderić koja nam je predstavila nove knjige za Interliber 2016.

»U ova prva dva dana najbolje nam se na štandu prodaju novi naslovi kojih je mnogo i koje predstavljamo na sajmu. Spomenimo Born to Run, Bruce Springsteen, jednu od najiščekivanijih knjiga godine, autobiografiju jednog od najznačajnijih rock’n’roll glazbenika svijeta. Knjiga je izašla krajem devetog mjeseca ali je još uvijek novi naslov. Mnogo se pisalo i govorilo o ovoj knjizi. Riječ je o jednom od najprodavanijih naslova u knjižarama, ali i ovdje na sajmu. Od novih naslova za mlade izdvojila bih roman Nesavršeni već etablirane autorice Cecilie Ahern, kojoj je ovo iskorak u književnost za mlade. Tisućiti kat je isto roman za mlade, američke autorice Katherine McGee. Genijalna prijateljica Elene Ferrante je prvi dio tetralogije o Eleni i Lili, inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće i nasilne kulture. Ferrante je otvorila raspravu tko je ustvari autor jer je knjiga napisana pod pseudonimom. U jednom se trenutku čak govorilo da je pravo ime autora/ice otkriveno pa onda da ipak nije. To je jedna lijepa književnost i vrlo poznat roman«, navodi Žderić.

3+1 gratis

S druge strane izvrsno im se prodaju knjige koje su na sniženju. To su stariji naslovi koje sad prodaju u paketima koji »odlično idu«. Recimo, paket krimića 3+1 po cijeni od 29 do 39 kuna.

»Kupite tri knjige i dobijete jednu gratis. To je akcija koja se odnosi na različite grupe književnosti: krimići, ljubići, lijepa književnost… Zatim imamo knjige koje su zbilja jako snižene. Jedna od takvih knjiga je Anima Delmatica djelo na čijim stranicama počiva blago mnogih znanstvenih disciplina: etnologije, muzikologije, jezikoslovlja, antropologije, sociologije, medicine, teologije. Također, tu spada i knjiga Tito, biografija Josipa Broza Tita autora Ive i Slavka Goldsteina. Velika je razlika u cijenama. Na sajmu skupe knjige možete dobiti na sniženju od 50 i više posto. Imamo i starijih dobrih naslova od kojih nam je ostalo tek nekoliko komada. To su knjige koje prodajemo po cijeni od 3 do 5 kuna«, rekla nam je Žderić.

Nakladnička kuća AGM ove godine promovira najnoviju biblioteku 100 najljepših priča iz povijesti kultura na tlu Hrvatske. Fraktura nudi susrete s utorima i potpisivanje knjiga autora Slavenke Drakulić, Miljenka Jergovića, Franje Janeša i Enesa Kiševića. Nude i mnogo novih izdanja domaćih i inozemnih autora: novi roman Bezdan Josipa Mlakića, roman Juda Amosa Oza, prvi roman nobelovca Patricka Modianoa Trg zvijezde, roman Slavenke Drakulić Mileva Einstein: teorija tuge itd.

Naklada Ljevak ne zaostaje u ponudi druženja s autorima i novih naslova. Cijene njihovih knjiga počinju s pet kuna. Najviše knjiga nude po cijeni od 9 do 39 kuna. Najnovija izdanja su skuplja, primjerice nova knjiga od Noama Chomskog je 100 kuna. Standardna joj je cijena 130 kuna. To je najnovija knjiga koja je izašla u prošli petak.

»Dosta je aktualna autorica Lisa See. Njezin komplet za 50 kuna se jako dobro prodaje. Posjetitelji sajma dosta traže knjige za djecu i tinejdžere. Popularan je autor Charlie Fletcher, njegova trilogija Željezna ruka, Kameno srce i Srebrni jezik, takve knjige se traže. Publicistika je nešto manje popularna dok su stvarno tražena glazbena izdanja. Imamo knjigu o velikoj grupi U2. Zanimljiva je knjiga Izbjeglištvo u suvremenom svijetu, Duška Petrovića, to je jedan mladi autor koji progovara o aktualnim problemima pitanja migracije i izbjeglištva. Zapravo, to je njegova doktorska disertacija. U principu najviše se prodaje beletristika«, rekao je za ZG-magazin Marin Banić iz Naklade Lijevak.

Jeftiniji leksikoni

Na štandu Leksikografskog zavoda »Miroslav Krleža«, kako smo doznali, najtraženiji su Likovni leksikon i Filozofski leksikon. Ne čudi, jer je cijena ovim vrijednim zaista povoljna. Veliki Likovni leksikon se prodaje po cijeni od 200 kuna, a Filozofski leksikon po cijeni od 150 kuna. Tehnički leksikon i Ekonomski leksikon koštaju 100 kuna.

Što se pak VBZ-a tiče, oni nude preko dvadeset novih izdanja. Među njima su nova knjiga Paula Coelha Špijunka i Dana Browna Da Vincijev kod, izdanje za nove generacije.

»Imamo velike popuste, kao i svake godine, popusti idu i do 90 posto. Na sajmu su najtraženiji autori po kojima smo i inače poznati, Paulo Coelho i Dan Brown. Mogu reći da smo ponosni na našu biblioteku Europom u 30 knjiga. Riječ je o trogodišnjem projektu, deset knjiga na godinu, a ovo je druga godina objavljivanja. U toj biblioteci donosimo najvrednije što europska književnost nudi. Knjige iz područja umjetnosti se dobro prodaju. Kvalitetne su a cijena im je povoljna. Snižene su preko pedeset posto. Od domaćih autora tu su Željka Horvat Čeč i Goran Gerovac. Vrlo je tražena makedonska spisateljica Rumena Bužarovska. Imamo i novu knjigu Elisabeth Gilbert Velika magija. Njezine su knjige jako tražene«, prokomentirala je urednica Irena Španić.

Matica Hrvatska i ove godine nudi knjige poezije i poznate filozofe po cijeni od 20 do 30 kuna. Sniženja na njihovom štandu iznose od 10 do 70 posto, ovisno o izdanju. Novi informator ima rasprodaju aktualnih priručnika o pitanjima radnog i službenog prava, aktualnim radnim odnosima u našoj zemlji, o komunalnom gospodarstvu, porezima, nekretninama itd., spomenuta su izdanja jeftinija za 30 posto u odnosu na redovnu prodaju. Uobičajeno, prisutni su i antikvarijati te vjerski tisak u izdanju Kršćanske sadašnjosti i Verbuma. U ponudi su i stripovi, knjige iz područja alternative i duhovne medicine, kulinarstva i zdrave prehrane, stručna literatura iz različitih područja. Ukratko, svi eminentni izdavači.

Nakladnička kuća Znanje svojim je čitateljima ponudila mnoštvo naslova na akcijskom popustu od 10 do 90 posto i široku ponudu naslova džepne biblioteke »Knjiga dostupna svima« te poznatih naslova hit biblioteke.

Zanimljive 3D slikovnice

Školska knjiga također nudi mnogo novih izdanja, čak pedeset. Među njima su dječje 3D slikovnice koje nude mašti na volju pa se od njih može konstruirati dinosaur, raketa ili robot. Takav tip slikovnica je na sniženju od 20 do 30 posto, što je povoljno jer su takve slikovnice i inače u prodaji po pristupačnim cijenama.

interliber2016_1

»Na sajmu su sva nova izdanja uvijek 20 posto snižena. To vrijedi samo dok traje sajam. Mi se držimo Zakona (Sporazuma) o jedinstvenoj cijeni knjige i ne smijemo sniziti cijenu novoj knjizi u prvih godinu dana. Sajam je iznimka što je povoljno za kupce. Sajam je jedino mjesto gdje mogu kupiti najnovije knjige po nižoj cijeni. Imamo novo dopunjeno izdanje Pedijatrije. Na tu se knjigu dugo čekalo. To je usko stručno medicinsko izdanje, ali je izuzetno popularno i traženo. Dugo je trebalo da izađe pa sad svi zainteresirani dolaze baš po tu knjigu. Monografija o kardinalu Stepincu je izuzetno tražena knjiga britanskog povjesničara Robina Harrisa koji je pratio Stepinčev život i djelo i napisao knjigu Stepinac, njegov život i vrijeme. Izdali smo ju na hrvatskom i engleskom jeziku, a cijena na sajmu joj je 200 kuna. Imamo i veliku monografiju o Ivi Andriću akademika Krešimira Nemaca za koju postoji velik interes javnosti«, rekla nam je Sanja Aralica, direktorica marketinga u Školskoj knjizi.

Ivan Aralica svake godine ima novi roman pa tako i ove godine. Govorimo o novom romanu Anastazija. »Njegove su promocije svake godine više nego posjećene. Njegova ga publika vjerno prati. Spomenula bih i knjigu Umjetnost – Vodič kroz povijest i djela, autora Stephena Farthinga. To je doista lijepa i korisna knjiga, pregled i vodič kroz najpoznatija umjetnička djela. Sad je na sniženju od 20 posto. Interliber je doista izvanredna prilika da kupite knjige po daleko povoljnijim cijenama nego u redovitoj prodaji«, kaže Sanja Aralica.

Interliber, 39. Međunarodni sajam knjiga i učila održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Premda je Interliber izvanredno posjećen svaki dan za vrijeme trajanja, velika kulminacija je uvijek u zadnja dva dana, preko vikenda, kad posjetitelji doslovce preplave Zagrebački velesajam. U tom smislu, ni Interliber 2016. neće se razlikovati od prethodnih.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni