Interaktivna karta svjedočanstava o uočenim NLO objektima

Interaktivna karta svjedočanstava o uočenim NLO objektima

Max Galka je začetnik interaktivne karte koja je otkrila da je 6 od 10 najvećih viđenja NLO-a na karti zabilježeno u Illinoisu, a rangirani su po broju svjedoka

Ne tako davnog 13. ožujka 1997. godine u blizini Phoenixa, najmanje se pet nepoznatih svjetala pojavio se na noćnom nebu u “V” formaciji, kao čudno jato ptica, što je danas poznato kao Phoenix Lights, jedno od primamljivijih “masovnih svjedočanstva” u posljednjih nekoliko desetljeća za one koje vjeruju u život izvan našeg planeta. Čak 64 osobe prijavilo je takva svjetla u National UFO Reporting Center.

“Moja supruga i ja šetali smo sa psima na Južnoj planini kada smo vidjeli NLO na maloj visini”, jedno je od svjedočanstva. “Bio je tih te je imao pet bijelih kugli uz rubove objekta koji je bio u obliku crnog trokuta prekrivajući zvijezde.”

Phoenix Lights jedno je od najčešće prijavljenih viđenja posljednjih nekoliko desetljeća na interaktivnoj karti koja bilježi svako svjedočanstvo u bazu podataka sa zelenim i plavim krugovima. Plavi krugovi predstavljaju svjedočanstva koje je prijavila samo jedna osoba, a zeleni krugovi označavaju više prijava o istom događaju. Naravno, što je zeleni krug veći postoji više prijavljenih svjedočanstva o istom događaju, a karta se samo odnosi na područje SAD-a.

Max Galka je začetnik interaktivne karte koja je otkrila da je 6 od 10 najvećih viđenja NLO-a na karti zabilježeno u Illinoisu, a rangirani su po broju svjedoka.

Na zelene točkice moguće je i kliknuti kada će se pokazati svi svjedoci koji su prijavili događaj, uz fotografiju ili video “dokaz” onoga što su vidjeli.

Karta sadrži podatke iz gotovo cijelog stoljeća, otkrio je Galka za Washington Post, ali što idete dalje u prošlost ona je nepotpunija. National UFO Reporting Center počeo je prikupljati osobna svjedočanstva prije otprilike 20 godina i prihvaća izvješća koja se odnose na bilo koji datum u povijesti. Podataka iz nedavnih godina je puno više jer svjedoci mogu prijaviti ono što su vidjeli nedugo nakon što se dogodilo.

Na primjer, u bazi podataka postoji samo nekoliko izvješća iz 1947. godine iz Roswella, iako se vjerojatno radi o najpoznatijoj NLO priči u povijesti. Takva izvješća se ne prikazuju na karti kao jedan događaj, rekao je Galka, jer “su datumi izvješća iz Roswella udaljeni, a većina ih zapravo nisu viđenja , oni su samo događaji koji se na neki način odnose na navodne nesreće”.

Prema nekim analizama najviše svjedočanstva po glavi stanovnika od svih američkih saveznih država imaju Vermont, Arizona i Maine.

“Ali, ispada da su važnija svjedočanstva, barem ona koje imaju neku vjerodostojnost, u gusto naseljenim područjima”, rekao je Galka.

Pod “vjerodostojnim” ne misli na potvrđena viđenja vanzemaljaca, već to jednostavno znači da su svjedoci vjerojatno reagirali na neki stvarni događaj koji se tumači kao NLO.

“Kad se raspravlja o vanzemaljcima misli se na legende, kao što je Bigfoot”, kazao je Galka. “Ali kad imate ovako velika svjedočanstva koje su prijavile tisuće ljudi, možemo samo razmišljati što sve postoji, ali to nije legenda, to je samo misterij”.

Neobična svjetla u Phoenixu pokazuju da se misterij može zadržati i nakon razumnog objašnjenja. Ed Jones, koji je u to vrijeme bio pilot u Zračnoj nacionalnoj gardi (Air National Guard), izjavio je da je bio dio male eskadrile koja je letjela iznad tog područja navedene večeri. Kako je rekao, svjetla su bljeskovi (flares) koje su on i ostali piloti puštali iz svojih zrakoplova.

Galka je primijetio još jedan zanimljiv detalj koji bi mogao objasniti neka druga misteriozna svjedočanstva – Amerikanci uočavaju više NLO – a na nebu oko 4. srpnja, kada gradovi diljem zemlje koriste vatromete tijekom proslave Dana nezavisnosti. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni