Institutu Ruđer Bošković donacija od 203.000 kuna za istraživanje raka

Institutu Ruđer Bošković donacija od 203.000 kuna za istraživanje raka

Hrvatska liga protiv raka i Zajednica pacijenata oboljelih od raka sv. Juraj povodom Svjetskog dana borbe protiv raka organizirali su, u ponedjeljak u prostorijama Lige na Institutu za tumore, Dan širom otvorenih vrata. Bila je to prilika da se građani i mediji kroz izravno druženje s pacijentima oboljelim od raka upoznaju s doprinosom Lige u njihovoj psihološkoj potpori, rehabilitaciji i resocijalizaciji.

»Hrvatska mora imati ostvariv Nacionalni plana borbe protiv zloćudnih bolesti s posebnim naglaskom na zloćudne bolesti s najvećom pojavnošću i mogućom prevencijom. Mi ćemo i dalje provoditi javnozdravstvenu kampanju Međunarodne unije za borbu protiv raka ‘Reci rukama’ s porukom Mi možemo, ja mogu. Kampanja se temelji na činjenicama da svaki pojedinac, institucija, zajednica ili športski klub mogu pridonijeti smanjivanju broja oboljelih i umrlih osoba od raka«, rekao je predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga.

Danu širom otvorenih vrata pridružio se i predsjednik Gradske skupštine dr. Andrija Mikulić koji je tim povodom pozvao sve da se uključe u obilježavanje 50 godina Hrvatske lige protiv raka.

»Ova je obljetnica za sve koji su dokazali što znači pobijediti, ali i za one koji danas vode najveću i najtežu borbu, onu za život« , kazao je Mikulić te napomenuo da javnodruštvena scena mora biti ta koja će neprestano biti faktor pozivanja i aktiviranja ljudi u ovakve akcije i kampanje.

Voditelj Odsjeka za praćenje malignih bolesti s Registrom za rak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Mario Šekerija izvijestio je kako su prema podacima Registra za rak u HZJZ, u Hrvatskoj 2014. godine od zloćudnih bolesti oboljelo 21.434 novih osoba (11.389 muškaraca i 10.045 žena).

Najzastupljenije zloćudne bolesti kod muškaraca su rak pluća (2128 novih slučajeva), debelog crijeva i rektuma (1884 nova slučaja) i rak prostate (1708 slučajeva). Kod žena na prvom je mjestu rak dojke (2644 slučaja), debelog crijeva (1243 slučaja) i rak pluća (787 novih slučajeva).

Nedavno objavljeni podatci Svjetske zdravstvene organizacije o ključnim indikatorima zdravlja u europskoj regiji za 2016. postavili su Hrvatsku na drugo mjesto po dobno standardiziranoj stopi smrtnosti od zloćudnih bolesti koja iznosi 208,3/100.000 stanovnika što je alarmantan podatak.

Na konferenciji su bili i izaslanik hrvatske predsjednice Tomislav Madžar, izaslanica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te nekoliko hokejaša Medveščaka, koji su svojom nazočnošću poduprli kampanju i rad Hrvatske lige protiv raka.

Obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv raka 4. veljače počeo je Hrvatski tjedan borbe protiv raka u sklopu kojeg će se 7. veljače održati gala koncert Četiri tenora i prijatelji u KD-u Vatroslav Lisinski. Tjedan završava 11. veljače na Svjetski dan bolesnika Svečanom akademijom i promocijom monografije izdane povodom 50. obljetnice Hrvatske lige protiv raka koja će se održati u Staroj gradskoj vijećnici pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba, pri čemu će Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu biti uručena donacija Terry Fox Run za istraživanje raka u iznosu od 203.000 kuna. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni