Institut Ruđer Bošković ugostio srednjoškolce iz Labina

Institut Ruđer Bošković ugostio srednjoškolce iz Labina

(Foto: Bruno Falco, učenik Srednje škole Mate Blažine Labin)

Tema radionica bila je održivi razvoj i kružna ekonomija, a učenici su na radionicama izveli po četiri praktične vježbe iz kemije i na njima naučili ponešto o mogućnostima recikliranja vode, papira, plastike i metala

dr. sc. Tomislav Portada, Institut Ruđer Bošković

Na Institutu Ruđer Bošković u petak, 31. svibnja je bilo veselo i živo. Posjetili su nas učenici prvih i drugih razreda Srednje škole Mate Blažine iz Labina sa svojim profesoricama Oliverom Tadić i Anom Paliskom. Glavni povod posjetu bio je sudjelovanje učenika u edukativnim radionicama BASF Chemgeneration koje se izvode u sklopu dvogodišnjeg projekta suradnje između Instituta i tvrtke BASF Croatia.

Učenici, njih 43, bili su podijeljeni u tri grupe. Za svaku je grupu održana po jedna radionica BASF Chemgeneration u trajanju od dva školska sata. Tema radionica bila je održivi razvoj i kružna ekonomija, a učenici su na radionicama izveli po četiri praktične vježbe iz kemije i na njima naučili ponešto o mogućnostima recikliranja vode, papira, plastike i metala.

Radionice, koje su za učenike bile besplatne, vodili su mladi i entuzijastični članovi ekipe ruđerovskih kemičara koje vodi dr. sc. Tomislav Portada: znanstveni novaci Dajana Barišić, Alen Bjelopetrović, Luka Bilić i Tana Tandarić, te doktori znanosti Marko Tomin, Andreja Sironić i Višnja Stepanić.

Za vrijeme dok je jedna grupa učenika bila zaokupljena radionicom BASF Chemgeneration, za preostale dvije grupe organizirani su dodatni sadržaji koje su izveli fizičar dr. sc. Milivoj Uroić, kemičar dr. sc. Nikola Biliškov, te studenti fizike na PMF-u uključeni u projekt Fizika ekspres.

Interaktivni pokusi iz fizike

Dr. Uroić je učenicima pokazao neutronski generator te im je ispričao priču o stabilnim i radioaktivnim atomskim jezgrama, o porijeklu kemijskih elemenata i stelarnoj nukleosintezi te, naravno, o samom neutronskom generatoru i primjenama brzih neutrona u znanosti i budućem fuzijskom reaktoru ITER. Učenici su također imali priliku vidjeti germanijski detektor gama-zračenja i uzorke kemijskih elemenata za neutronsku aktivaciju.

Dr. Biliškov je svoje predavanje izveo kao interaktivnu radionicu na kojoj je učenicima kroz pokuse i raspravu prikazao nekoliko važnijih kemijskih koncepata kao što su redoks-reakcije, amfoternost i reakcije izmjene iona u čvrstom stanju. Učenici su imali priliku sami provesti mali eksperiment i navesti opažanja, a raspravljalo se dosta o mehanokemiji i njezinoj potencijalnoj važnosti u suvremenoj kemiji i kemijskoj industriji, što je tema kojom se dr. Nikola Biliškov znanstveno i profesionalno bavi.

Program Fizike eskpres izveden je u susjednoj zgradi Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, a vodili su ga studenti fizike. Taj je dio programa organizirao student fizike Luka Cavaliere Lokas. Učenicima je prikazano nekoliko zanimljivih demonstracijskih pokusa iz fizike, od kojih su mnogi bili interaktivni, pa su u njihovom izvođenju sudjelovali i sami učenici.

Kako je protekao dan na »Ruđeru«, može se pogledati u video isječku: https://youtu.be/JFVSwzmXwWM

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni