Institut Ruđer Bošković u potrazi za vrhunskim svjetskim znanstvenicima

Institut Ruđer Bošković u potrazi za vrhunskim svjetskim znanstvenicima

Konačan cilj projekta je stvoriti samoodrživi Centar za detektore, senzore i elektroniku koji će omogućiti Hrvatskoj da samostalno razvije nove generacije detektora i senzora poput novog 3D pixel detektora za primjenu u CERN-u

Projekt PaRaDeSEC, trenutno najveći projekt iz OBZOR-a 2020 programa financiranja Europske unije u Hrvatskoj predstavljen je u ponedjeljak na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu.

„Riječ je o projektu ‘Expanding Potential in Particle and Radiation Detectors, Sensors and Electronics in Croatia’ vrijednom čak 2.5 milijuna eura koji će IRB-u omogućiti zapošljavanje vrhunskih svjetskih stručnjaka, a Hrvatskoj da postane svjetski relevantan čimbenik u razvoju modernih detektora, senzora i elektroničkih uređaja za njihovu uporabu, te naprednih materijala za izgradnju takve istraživačke opreme”, istaknuo je Tome Antičić, ravnatelj IRB-a.

Uspjeh nije došao slučajno jer je projekt PaRaDeSEC kruna višedesetljetnog sustavnog rada znanstvenika IRB-a koji su prethodnih godina zahvaljujući cijelom nizu velikih europskih, japanskih i američkih kompetitivnih projekata, kao i bliskom suradnjom s vrhunskim hrvatskim i svjetskim tvrtkama, nabavili sofisticiranu opremu, što je IRB-u omogućilo veću prepoznatljivost u Europskom istraživačkom prostoru kad su u pitanju nuklearna i astro- čestična fizika. Sada IRB želi ojačati ljudski potencijal za ova istraživanja i dovesti vrhunske svjetske stručnjake.

Ne čudi stoga što je najveći dio sredstava iz projekta PaRaDeSEC namijenjen upravo zapošljavanju. „To znači da bi plaće bile nešto više od 4000 eura neto, što je plaća kakve imaju, primjerice, voditelji znanstveno istraživačkih grupa na najboljim sveučilištima”, potvrdio je Neven Soić, pomoćnik ravnatelja za znanost i obrazovanje te voditelj projekta PaRaDeSEC.

Zahvaljujući vrhunskim stručnjacima koji se planiraju zaposliti na projektu, IRB bi mogao bi postati ključan u razvoju uređaja i naprednih materijala koji bi svoju primjenu mogli naći na svjetskim projektima poput Velikog hadronskog sudarača – LHC na CERN-u ili fuzijskom reaktoru ITER.

„Konačan cilj projekta PaRaDeSEC je stvoriti samoodrživi Centar za detektore, senzore i elektroniku koji će omogućiti Hrvatskoj da samostalno razvije nove generacije detektora i senzora poput recimo novog 3D pixel detektora za primjenu u CERN-u, dok bi se primjerice za fuzijski reaktor ITER mogli raditi senzori zračenja, stabilnosti, temperature ili tlaka“, naglašava Soić.

Do danas je Institut povukao gotovo 40 milijuna eura iz EU fondova, a 2018. stiže novih 60 milijuna eura. (zg-m)