Instalacijom kod Mamutice obilježena 70. godišnjica grupe EXAT 51

Instalacijom kod Mamutice obilježena 70. godišnjica grupe EXAT 51

EXAT 70 je sustav polivalentnih skulpturalnih instalacija Hanibala Salvara, koji je kao work in progress,u cijelosti prihvatio žiri 55. Zagrebačkog salona posvećenog primijenjenim umjetnostima i dizajnu. 

Uvjet je bio da bude dovršen do 70. godišnjice objave grupe EXAT 51, a koja je bila 7. prosinca 2021- Toga je dana i završen postav skulpturalne instalacije EXAT 70 – EXAT na platou ispred Kulturnog centra Travno, zahvaljujući gospođi Vedrani Prlender, organizatorici iz KUC-a Travno.

Članovi žirija bili su Branka Benčić, Mario Beusan, Branko Franceschi, Marko Golub, Iva Körbler i Nina Pavlinek.

Cijeli sustav instalacija se sastoji od sljedećih skulptura: EXAT 70 – Slatina, EXAT 70 – 55.ZS, EXAT 70 – MODEL – Galerija Zvonimir Zagreb, EXAT 70 – Autobusni kolodvor Zagreb, EXAT 70 – GRACIS, EXAT 70 – Marcel 126, EXAT 70 – Murakon, EXAT 7 – ROČ, EXAT 70 – LIANE itd, Rovinj, ploveća instalacija EXAT 70 – Adriatic Rovinj, EXAT 70 – LIANE.

Ovakvim sustavom instalacija, Hanibal Salvaro je nastojao znatno pridonijeti podsjećanju na važnost i značaj djelovanja i utjecaja razmišljanja članova umjetničke grupe EXAT 51 iz Zagreba. Članovi grupe su bili: arhitekti Bernardo Bernardi, Vjenceslav Richter, Zdravko Bregovac, Zvonimir Radić, Božidar Rašica, Vladimir Zarahović te slikari i kipari Vladimir Kristl, Ivan Picelj i Aleksandar Srnec.

Budući da su ova djela izazvala dosta pozornosti, Hanibal Salvaro je pozvan da tijekom 2022. i 2023. postavi još šest skulpturalnih instalacija u Hrvatskoj i inozemstvu.

Sve instalacije su realizirane zahvaljujući logističkoj podršci tvrtke MODEL PAKIRANJA iz Zagreba, koje je donirala svoje proizvode.

Kratka biografija:

Hanibal Salvaro je po edukaciji graditelj, a po vokaciji vizualni umjetnik. Djeluje od 1958, zahvaljujući sestri Lidiji Salvaro, kiparici, koja ga je uvela u svijet vizualnih umjetnosti te majci Danici, slikarici.

Činjenica, što u srodstvu ima veliki broj umjetnika i intelektualaca raznih profila, znatno je utjecala na njegovo formiranje.

Sudjelovao je na oko 500 grupnih I samostalnih izložaba te uspješno izlagao i djelovao u oko 30 zemalja na svim kontinentima. Organizator i kurator vrlo zapaženih izložbi. Među brojnim priznanjima su nagrade u Faenzi, Prva nagrada na Jug. trijenalu keramike, Premio Carriera u Gualdo Tadinu.

Član je Međunarodne akademije za keramiku u Ženevi, HDLU Zagreb, HDLU Zadar, Društva keramikov in ločarjev u Ljubljani, Katalonskog društva keramičara u Barceloni. Arte per mangiare, mangiare arte u Milanu, HDLU-a Osijek, HULU-a Split i HDLU-a Rijeka.


(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni