Inovatori se vraćaju s osam medalja iz Bruxellesa

Inovatori se vraćaju s osam medalja iz Bruxellesa

Osam naših inovatora nagrađeno je s najprestižnijim nagradama sajma u konkurenciji 27 zemalja, 459 izlagača i 600 inovatora

Hrvatski inovatori osvojili su četiri zlata, tri srebra, jednu broncu i tri posebna priznanja na prestižnom međunarodnom sajmu inovacija, tehnologija i novih proizvoda Innova održanom u Bruxellesu.

Na sajmu se u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i suorganizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske gospodarske komore predstavilo osam inovatora i svih osam nagrađeno je s najprestižnijim nagradama sajma u konkurenciji 27 zemalja, 459 izlagača i 600 inovatora. Riječ je domaćim inovatorima koji u Hrvatskoj upravo zahvaljujući svojim inovacijama zapošljavaju oko 1000 ljudi.

Zlatnu medalju osvojili su tako Đuro Horvat iz tvrtke Tehnix s Bioreaktorskim postrojenjem za pročišćavanje otpadnih voda, Zvonimir Viduka iz tvrtke Altpro za Eterik, jedinstveni sustav za preradu aromatičnog bilja, zagrebački obrt Čista zona za ekološki sustav zaštite pčela te inovator i poljoprivrednik Vlado Moulis za jedinstveni vretenasti sustav uzgoja lješnjaka. Srebrne medalje sinoć su uručene i karlovačkim inovatorima Matiji Volneru za Prostirku za papkare i postupke njene proizvodnje i recikliranje u kompost i Ivanu Mikšiću za Kondenzacijsku parnu turbinu s reguliranim oduzimanjem pare te Bernardi Cecelj iz tvrtke Bernarda za Inovativni madrac Thermocare, dok je brončanu medalju dobio Ivan Bračić iz tvrtke PIP  za Propocijan kapsule.

„Očekivali smo nagrade, no da će svih osam predstavljenih hrvatskih inovacija u jakoj međunarodnoj konkurenciji osvojiti medalje je rezultat i izvan naših očekivanja koji još jednom pokazuje koliko imamo kvalitetne inovatore i inovacije koje možemo i moramo predstaviti svijetu“, komentirao je Vojislav Raušević, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske.

Prestižno odlikovanje i ministru Marasu

Pored ovih nagrada u Bruxellesu je dodijeljeno i 16 posebnih odlikovanja za doprinos razvoju inovatorstva, inovacijskog poduzetništva i poticanje inovacijske kulture u zemlji. Među odlikovanima iz cijelog svijeta su ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te direktorica Sektora za industriju pri HGK Zoja Crnečki kojima je dodijeljeno odlikovanje oficira inovatorstva, dok je odlikovanje viteza inovatorstva uručeno najproduktivnijem hrvatskom inovatoru Damiru Remenaru iz Iloka. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni