Inovatori okupirali Boćarski dom

Inovatori okupirali Boćarski dom

Među 250 izlagača na ovogodišnjoj Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA je i Josip Modrušan iz Pule, koji prezentira svoja dva izuma. Jedan od njih je naprava za bušenje polutki tijesta za popularni kolač breskvice, a drugi su posebne ljestve za branje plodova sa stabala.

Međunarodna izložba inovacija ARCA otvorena je danas u zagrebačkom Boćarskom domu. Riječ je o 12. po redu međunarodnoj izložbi, koju organizira Udruga inovatora Hrvatske. Ove se godine na najpoznatijoj domaćoj izložbi inovacija predstavlja više od 250 inovatora iz Hrvatske i svijeta. Strani izlagači su ove godine pristigli iz čak 17 zemalja svijeta. Osim partnera ovogodišnje izložbe Islamske Republike Iran, prisutni su i izlagači iz Iraka, Kine, Egipta, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rusije, Rumunjske, Ukrajine, Mađarske, Poljske, Malezije, Kirgistana, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Suorganizatori izložbe su Institut Ruđer Bošković, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Prvi institut inovatora i istraživača Islamske Republike Iran.

„Ovo je prilika inovatorima da pokažu javnosti sve što su razvijali u zadnjih godinu dana. Ovdje mogu razmijeniti svoja iskustva. Cilj Udruge inovatora Hrvatske je promocija inovacija i njenih inovatora, a krajnji cilj je stvaranje što više proizvoda, konkurentnih na svjetskom tržištu. Europska unija bez Hrvatske u prosjeku ima 111,6 patentnih prijava, dok Hrvatska ima samo 6,6 patentnih prijava. Često se u javnosti čuje opravedanje za takvo stanje. Kažemo da premalo izdvajamo za istraživanje i razvoj. Istina jeda izdvajamo tri puta manje od ostalih članica Europske unije. Slovenija ima čak 10 puta više patentnih prijava od Hrvatske“, rekao je na otvaranju ovogodišnjeMeđunarodne izložbe inovacija ARCA, Marko Bubaš, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske.

Izložbu je otvorio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, koji se složio s tezom kako Hrvatska mora izdvajati više financijskih sredstava za inovacije. „Potrebno je više ulagati u istraživanje i razvoj u privatnim tvrtkama. U javnom se sektoru izdvaja 55 posto, a u privatnim tvrtkama je to nešto ispod 45 posto. S poticajima i poreznim olakšicama moramo stimulirati naše tvrtke da više izdvajaju za istraživanje“, rekao je Maras i dodao kako će država i dalje pomogati one tvrtke koje će ulagati financijska sredstva u nove proizvodne procese. Prema njegovim riječima Hrvatska će do 2020. godine imati na raspolaganju oko 280 milijuna eura za poboljšanje inovativnosti malih i srednjih poduzetnika.

Kćerkina svadba kao izvor inspiracije

Josip Modrušan
Josip Modrušan

Među 250 izlagača na ovogodišnjoj Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA je i Josip Modrušan iz Pule, koji prezentira svoja dva izuma. Jedan od njih je naprava za bušenje polutki tijesta za popularni kolač breskvice, a drugi su posebne ljestve za branje plodova sa stabala.

„Na ljestvama su ruke berača slobodne, noge nisu opterećene kao na klasičnim ljestvama, a one ne moraju biti naslonjene na stablo. To je moj izum, ali i proizvodnja. Meni su ljestve pomogle, a sada ja želim da one pomognu i drugima“, objašnjava Modrušan.

Do ideje za osmišljavanje naprave za bušenje polutki kolača breskvice je došao prije 20-ak godina za vrijeme priprema kćerkine svadbe. Kako je obitelj tada radila veliki broj kolača za svadbu i kako je među velikim količinama kolača trebalo napraviti i 1 000 breskvica, Modrošan je uvidio da domaćice obitelji kod izrade breskvica imaju probleme s pucanjem tijesta. Tada je izumio strojnu bušulicu.

Ovaj svestrani čovjek je od 1980. godine bio član Saveza udruga inovatora Rijeka, a posljednjih godina član je Saveza udruga inovatora Istarske županije. „Ovo sam za sada samo patentirao, a nemam financijskih sredstava da to uđe u veću proizvodnju jer mi za to trebaju licence. Imam bravariju u kojoj radim, tako da manje narudžbe mogu sam izraditi“, zaključuje Modrušan.

Međunarodna izložba inovacija ARCA biti će otvorena do 18. listopada, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

(V.V)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni