Inovativni lijekovi su značajno doprinijeli produljenju životnog vijeka

Inovativni lijekovi su značajno doprinijeli produljenju životnog vijeka

Direktorica farmaceutske tvrtke MSD Rina Musić istaknula je da je u zadnjih 10 godina napravljen velik iskorak u prevenciji i liječenju nekih bolesti

Ivana Vranješ

U povodu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europe Američka gospodarska komora (AmCham) u utorak je u zagrebačkom hotelu Sheraton organizirala poslovni doručak pod nazivom „Inovacije u zdravstvu“.

Ovim događajem željelo se otvoriti dijalog svih relevantnih dionika na temu inovativne zdravstvene industrije kao generatora europskog gospodarskog rasta, budućih zdravstvenih inovacija te važnosti europskog inovacijskog kapaciteta.

Izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko-Jelušić je istaknula da su inovacije u zdravstvu danas aktualna tema.

„Ne borimo se samo s klasičnim tipom bolesti, pojavljuju se novi izazovi poput korona virusa. Bitno je da inovativna zdravstvena industrija ima mogućnost razvoja suradnje s drugim inovativnim industrijama, primjerice IT industrijom”, rekla je Doko-Jelušić.

Održana je i panel rasprava na kojoj su sudionici raspravljali o budućnosti zdravstva u EU, važnosti poticanja inovacija, digitalizacije i digitalne transformacije u zdravstvu, masterplanu Europske unije u borbi protiv raka te modernoj i učinkovitoj zdravstvenoj skrbi za sve Europljane.

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković istaknula je da je kod virusa kao što je korona najvažnije pronaći učinkovito cjepivo. „Kada će to cjepivo ugledati svjetlo dana ovisi koliko će industrija biti učinkovita“, rekla je Katalinić Janković.

Osvrnula se i na liječenje raka od kojeg u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj raste broj oboljelih. „Hrvatska je u procesu donošenja Nacionalnog plana borbe protiv raka. Prije pet dana završeno je i savjetovanje s javnošću. Sada se radi na ugrađivanju prihvaćenih primjedbi i dokument će se nakon usaglašavanja s državnim tijelima naći na Vladi“, kaže Katalinić Janković. Dodala je da je u Europskom parlamentu 4. veljače najavljeno donošenje Europskog plana borbe protiv raka, kojem će Hrvatska prilagoditi Nacionalni plan.

„Europski plan borbe protiv raka je dao okvire, sastoji se od djela koji se odnosi na prevenciju, dijagnostiku i liječenje, a najveći dio odnosi se na palijativnu skrb bolesnika“, istaknula je Katalinić Janković. Spomenula je da se rak u 40 % slučajeva može spriječiti.

Mag. farmacije Rina Musić, direktorica farmaceutske tvrtke MSD (koja je bila i pokrovitelj događanja) spomenula je da u zadnjih 10 godina napravljen velik iskorak u prevenciji i liječenju nekih bolesti.

„Danas se 30 bolesti preveniraju cijepljenjem. Također, mnoge bolesti koje su imale smrtonosni ishod postale su kronične bolesti, a one se liječe. Prije 20 godina bilo je nezamislivo očekivati da će se HIV biti kronična bolest i da će se 95 % pacijenata oboljelih od Hepatitisa C se izliječiti u 8 do 12 tjedana”, izjavila je Musić. Ustvrdila je da su inovativni lijekovi doprinjeli produljenju životnog vijeka za barem 10 godina.

Saborska zastupnica doc. dr. Ines Strenja je istaknula kako je Nacionalni plan borbe protiv raka začet u veljači 2016. godina, a još nije usvojen. „Predugo traje proces i previše se vremena gubi na pripremama“, tvrdi Strenja.

Naglasila je da je Hrvatska druga zemlja iza Mađarske po broju oboljelih od raka. „Osim tehnologija i inovativnih lijekova treba nam inovativni pristup kontrole onoga što se može spriječiti. Loši smo u probiru, prevenciji, ranoj dijagnostici i liječenju. Nedostaju nam određene zdravstvene tehnologije, primjerice linearnih akceleratora, Hrvatska nema intraopreacijski uređaj za zračenje karcinoma dojke koji bi ženama omogućio da ne idu na dugotrajnu kemoterapiju i radiologiju“, upozorila je Strenja.

Ustvrdila je da u Hrvatskoj nema procjene utjecaja zdravstvenih tehnologija. „Cijeli sustav nije doživio ono što je potrebno, a to je dobru reformu i jasnu strategiju u kojem smjeru ići, a bolnice i dalje imaju velike gubitke. Dostupni su vrhunski lijekovi, ali da bi pacijent došao do tog lijeka izgubit će se dosta vremena i taj lijek koji je skup dobit će prekasno“, zaključila je Strenja.

Viši direktor kompanije Oracle Peter Fuzes naglasio je da za razliku od Europe i susjednih zemalja u Mađarskoj zasad nema slučajeva zaraze korona virusom, ali ljudi su oprezni i osjeća se panika.

„Građani počinju stvarati zalihe hrane, više nema u prodaji antibakterijskih sapuna niti maski“, rekao je Fuzes.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni