Inovativna rješenja u borbi protiv Covida-19

Inovativna rješenja u borbi protiv Covida-19

Otvorena 18. Međunarodna izložba inovacija ARCA

Na ovogodišnjoj Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA, koja je otvorena u četvrtak, a ujedno i prva fizički održana izložba inovacija u Europi, predstavlja se više od 180 inovacija i inovatora iz zemlje i svijeta.

Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Bračić je otvarajući izložbu koja se održava od 15. do 17. listopada Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu rekao da jeovogodišnja ARCA osim po mnogobrojnim stranim izlagačima specifična i po posebnom djelu izložbe gdje će biti predstavljena rješenja u borbi protiv COVID-19 virusa.

Voditeljica Odjela za industriju HGK Tajana Kesić Šapić istaknula je kako su inovacije jedan od osnovnih pokretača gospodarskog rasta zbog njihovog doprinosa ubrzavanju i unaprjeđenju proizvodnje kroz razvoj novih proizvoda i usluga, primjenu novih tehnologija i poboljšanje poslovnih procesa te modela upravljanja.Ustvrdila je kako HGK već 20 godina pruža snažnu potporu inovatorstvu kroz rad Zajednice za inventivni rad koja predstavlja inovatore, poduzetnike i druge zainteresirane za razvoj inventivnog rada i komercijalizaciju inovacija.

»Iako se u Inovacijskom sustavu Hrvatske u posljednje dvije godine učinio veliki iskorak, on još uvijek pokazuje rezultate koji su ispod stvarnih potencijala stoga i ovaj međunarodni sajam inovacija vidimo kao jedan od pokretača kreativnog i inovativnog načina razmišljanja i stvaranja jer inovacije su pravi i dugoročni put za pokretanje cjelokupne ekonomije«, poručila je Kesić Šapić.

Na izložbi i sajmu predstavit će se inovacije i nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskog rada, a značajno mjesto inovatorskog događaja godine zauzimaju inovacije mladih, učenika srednjih tehničkih škola kao i studenata hrvatskih sveučilišta. Poseban program za učenike srednjih škola pripremljen je i u obliku STEAM radionica; Izrada robotskih kolica sa daljinskim upravljanjem te izrada igrače konzole Nibble.

Izložba traje do subote 17. listopada 2020. kad će se održati dodjela nagrada za najbolje inovatore i inovacije. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni