Inovativan pristup treba njegovati u svim sferama društvenog života

Inovativan pristup treba njegovati u svim sferama društvenog života

Ove godine na sajmu inovacija ARCA izloženo je 150 inovacija, najnovijih tehnoloških dostignuća i proizvoda 250 inovatora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Slovenije, Irana, Poljske i Kine

Ivana Vranješ

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u četvrtak su otvorene dvije manifestacije – 16. Međunarodna izložba inovacija ARCA i 10. Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA. Mnoge zanimljive inovacije posjetitelji mogu razgledati do 20. listopada kada manifestacije završavaju dodjelom zlatnih, srebrenih i brončanih medalja te Grand Prixom.

Ove godine izloženo je 150 inovacija, najnovijih tehnoloških dostignuća i proizvoda 250 inovatora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Slovenije, Irana, Poljske i Kine. Među izlagačima su inovatori iz poslovne i akademske zajednice te studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, a njihove inovacije su namijenjene industriji, zabavi i rekreaciji.

Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Bračić je dvije otvorene manifestacije nazvao festivalom rezultata dugogodišnjeg rada u kojeg su inovatori uložili svoje znanje i vještine

Naglasio je da inovativni pristup treba biti u svim sferama društvenog života, od poslovne do akademske zajednice, od kulture do javne uprave i obrazovanja.

„U Hrvatskoj imamo inovatore, imamo asocijacije inovatora, zakone koji u nekoj mjeri reguliraju, ali moram biti samokritičan i reći da nismo dovoljno inovativni, nešto nas uvijek sputava. Trebamo više slobodnog prostora, više institucionalne senzibiliranosti, trebamo potporu i kulturu u transferu znanja i dijaloga. To sve trebamo unaprijediti. Zato ulažemo u mlade u učenike osnovnih i srednjih škola, jer će oni brže prihvatiti potrebna znanja, prilagodbe, ulazak u svijet inovatorstva“, rekao je za ZG-magazin Ivan Bračić, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske.

Kreativni osnovci

A koliko imamo inovativne i kretivne pojedince pokazali su učenici osnovne škole Petra Preradovića iz Zagreba.

„Radili smo robote kojima se upravlja pomoću malih micro:bitova, a koji su programirani u Word Javascript programu. Na robotima smo radili oko dvadeset sati te načinili još neke preinake na njima. Bilo je vrlo zanimljivo jer me robotika osobno zanima,“ rekao je Bruno Bolić, učenik šestog razreda. Učiteljica Marija Pavelić je istaknula da se u njihovoj školi podržava kreativnost i inovativost te se učenici doista pripremaju za život.

„Učenici mogu sudjelovati u mnogo izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti. Naša škola je prošle godine dobila oznaku e-twinning škole. Od 2011. kolege sudjeluju u tom programu, to je prepoznato kao međunarodna suradnja u sklopu digitalne prakse iz e-sigurnosti, kreativnih i inovativnih pristupa. Također smo prošle godine dobili međunarodnu oznaku iz eko-sustava. U planu nam je napraviti eko-vrtove“, rekla je učiteljica osnovne škole Petar Preradović.

Minijaturna perilica, Bukomjer i Keksopis

Među mladim inovatorima su i učenici I. tehničke škole Tesla iz Zagreba. Od inovacija izlažu minijaturnu perilicu, elektronički uređaj Bukomjer koji je namijenjen mjerenju razine buke u učionici ili bilo kojem drugom zatvorenom prostoru, utičnicu na daljinsko upravljanje, čija je svrha da se bazično i na daljinu mogu upravljati razna trošila.

Inovaciju Keksopis su napravili učenici četvrtog razreda I. tehničke škole Tesla, Tin Mladina, Len Oremović, Tin Kukulj i Filip Dvorneković. Keksopis je uređaj preuređen za ispis keksa, ukrasa za kolače i druge prehrambene proizvode, a moguće ga je koristiti u profesionalnoj primjeni i kućanstvu.

Keksopis istiskuje kolače po željenom obliku. Mehanizam se miče po x i y osima, a šprica istiskuje kekse. Na Keksopisu smo radili od travnja ove godine te ga mislimo još dodatno razviti. Ovaj izum je više nastao iz neke zabave, a prošle godine smo na ARCA-i sudjelovali s Robotskim kazalištem namijenjenim školama za obradu lektire“, rekao je za ZG-magazin učenik Filip Dvorneković.

Prometne inovacije

Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu predstavlja Razvoj inteligentne koperativne stanice.

„U okviru znanstveno-istraživačkog razvojnog projekta, čiji je cilj bio jedan novi koncept upravljanja prometom zasnovan na korištenju informacijskih komunikacijskih tehnologija koncipirali smo novu arhitekturu tog sustava. U okviru toga smo razvili jednu univerzalnu cestovnu stanicu koja može imati multifunkcijske karakteristike i u okviru te stanice smo razvili poseban algoritam za upravljanje prometom. U svom razvoju uzeli smo u obzir zagrebačku zaobilaznicu koja je opterećena lokalnim prometom. Kad govorimo o zagrebačkoj zaobilaznici, ona uz lokalni promet ima i funkciju povezivanja autocesta koje ulaze u grad Zagreb i taj naš algoritam, odnosno cestovna stanic treba dozirati ta dva prometa. Naš izum treba omogućiti kvalitetnije upravljanje prometom, posebno u urbanom prometu gdje se isprepliću brze ceste sa sporijima. Ova cestovna stanica može upravljati pametnim parkiralištima i gradskim zonama“, pojasnio je prof. dr. Sadko Mandžuka, predsjednik Zavoda za inteligentne transportne sustave.

Končar – Institut za elektrotehniku predstavlja Sustav vizualizacije za sigurnosno kritične aplikacije i Sustav vizualizacije za vozače tračničkih vozila.

„To su uređaji za primjenu, bilo u željeznicama, bilo u nekim sigurnosno kritičnim aplikacijama za prikaz stanja određenih procesa. Sustav vizualizacije za sigurnosno kritične aplikacije je uređaj u fazi patentiranja, a koristi se tamo gdje su ugroženi ljudi ili imovina ili tamo gdje ne smije doći do kvara, odnosno ako do njega dođe on mora u potpunosti biti kontroliran. Sustav za vozače tračničkih vozila namijenjen je za korištenje u tračničkim vozilima, primjerice Hrvatskim željeznicama. Putnički prijevoz koristi takve sustave kao sučelje prema vozaču”, rekao je za ZG-magazin Siniša Marijan iz Končarevog Instituta za elektrotehniku. Dodao je da Končar – Institut za elektrotehniku ulaže u inovacije između 5 do 7 posto u odnosu na prihod od prodaje koji trenutno iznosi oko 85 milijuna kuna.

Končar – Mali elektronički strojevi d. d. predstavlja seriju sinkronih reluktantnih motora koji omogućavaju uštedu energije uz maksimum raspoloživosti. To su novi motori u ponudi takozvanih elektromotora koje je Končar razvio za komunalne industrijske potrošače kako bi poboljšao njihovu funkcionalnost i učinkovitost uz istovremeno smanjenje ekološkog traga.

Međunarodnu izložbu inovacija ARCA i Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj inovaciji AGRO ARCA organiziraju Udruga inovatora Hrvatske u suradnji s Međunarodnom federacijom nacionalnih saveza inovatora, Inovacijskim centrom Nikola Tesla i Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Sveučilištem u Zagrebu, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni