Inovacije kao pokretač gospodarstva

Inovacije kao pokretač gospodarstva

Prema izračunu Svjetske banke, kada bi Hrvatska ulagala 3 posto BDP-a u istraživanja i razvoj, do 2020. BDP bi se povećao za oko 5 posto. Svega 0,1 posto ulaganja nakon sedam godina povećava BDP za 1,2 posto

INOVA 2016. je treća najstarija izložba inovacija na svijetu i druga najveća ovogodišnja europska izložba inovacija. Trenutno se održava na jesenskom Zagrebačkom velesajmu, paralelno uz Interliber i Infogamer by Reboot. Riječ je o nacionalnoj izložbi inovacija koja od 1971. godine redovito svjedoči o najvećim uspjesima hrvatskog inventivnog rada. Pokretač je inovatorstva u Hrvatskoj.

INOVA je mjesto susreta hrvatskih inovatora i poduzetnika sa inozemnim kolegama te za plasman inovacija na hrvatsko tržište. Izložba inovacija i novih proizvoda ima i mnogo pratećih sadržaja, kao što su međunarodni stručni skupovi, a najatraktivniji dio je program nagrađivanja.

I ove će se godine dodijeliti nagrada „Nikola Tesla“ najboljem hrvatskom inovatoru. Ovogodišnje izdanje INOVE mudi komercijalizirane inovacije, radove mladih inovatora te izume iz inozemstva. Na INOVI 2016. sudjeluje 450 inovatora iz 22 zemlje svijeta. Zemlje sudionice su: Tajvan, Japan, Filipini, Singapur, Turska, Indonezija, Saudijska Arabija, Egipat, Koreja, Iran, Malezija, Rumunjska, Poljska, Njemačka, Rusija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Velika Britanija, Kanada, SAD i Hrvatska.

Kako pokrenuti gospodarstvo – inovacijama?

U razvijenim zemljama svijeta inovatori su pokretači društva, u skladu s tim i gospodarstva u cjelini pa je stoga preporuka da se dio novca iz EU fondova usmjeri na inovacije koje su potrebne da se pokrene cjelokupno gospodarstvo u našoj zemlji. Potrebno je poticati inovatore i stvoriti sustav koji će poduzetnicima pomoći da se usmjeravaju na istraživanje i razvoj kao i zaštitu patenata. Prema izračunu Svjetske banke, kada bi Hrvatska ulagala 3 posto BDP-a u istraživanja i razvoj, do 2020. BDP bi se povećao za oko 5 posto. Svega 0,1 posto ulaganja nakon sedam godina povećava BDP za 1,2 posto. Veoma je bitno prepoznati ulogu i značaj ulaganja u inovacije te maksimalno zaštiti intelektualno vlasništvo.

Elektro karting je izradio Bojan Cinotti zajedno s mlađim kolegama, Antom Čobanovim i Šimom Buve. Oni su članovi Društva inovatora »Faust Vrančić« iz Šibenika. Za svoj su izum osvojili zlatnu medalju na 9. nacionalnoj izložbi mladih inovatora u riječkom Kastavu u rujnu ove godine.
Elektro karting je izradio Bojan Cinotti zajedno s mlađim kolegama, Antom Čobanovim i Šimom Buve. Oni su članovi Društva inovatora »Faust Vrančić« iz Šibenika. Za svoj su izum osvojili zlatnu medalju na 9. nacionalnoj izložbi mladih inovatora u riječkom Kastavu u rujnu ove godine.

Na ovogodišnjem sajmu inovacija moguće je, između ostalog, pobliže upoznati zanimljive inovacije poput uređaja za sušenje obuće, multifunkcionalno komunalno električno vozilo konstruirano na način da se u kratkom vremenu vrlo jednostavno može mijenjati oblik vozila. Može se saznati na koji se način mogu primijeniti troslojna folija i modificirana atmosfera pri pakiranju mesnih proizvoda. Predstavljeno je i inovativno IT rješenje koje koristi 3D senzor i specifične matematičke algoritme kojima rješava problem upravljanja računalnim korisničkim sučeljem na bazi analize digitalno utvrđenih obilježja ljudskog lica i tijela, u realnom vremenu, bez potrebe za stvaranjem baze lica.

Organizatori su Hrvatski savez inovatora i Savez inovatora Zagreba u suradnji s Gradom zagrebom, Razvojnom agencijom Zagreb-TPZ d.o.o. i Zagrebačkim velesajmom uz potporu Hrvatske gospodarske komore, brojnih partnera iz Hrvatske i uz pomoć svjetskog pokrovitelja WIIIPA (World Inventors and Intellectual Property Associations).

Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni