Inovacija iz Poreča olakšava i pojeftinjuje održavanje rasvjetnih stupova

Inovacija iz Poreča olakšava i pojeftinjuje održavanje rasvjetnih stupova

(Ervin Matić s napravom za održavanje rasvjetnih stupova i zamjenu žarulja)

Porečki inovator već radi na robotu za skupljanje prljavštine s površine vode, posebnoj ergonomskoj stolici, wc školjki bez vode, cipelama za terenski rad koje podižu radnika 60 do 70 cm od poda, a razvio je i opsežan koncept stadiona na vodi

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske u subotu 21. listopada svečano su dodijeljene zlatne, srebrne i brončane nagrade najuspješnijim hrvatskim i inozemnim izlagačima 15. Međunarodne izložbe inovacija ARCA. Najznačajnija nagrada izložbe, Grand Prix pripao je inovatoru Ervinu Matiću iz Poreča za inovaciju »Naprava za održavanje kandelabera, čišćenje i bojenje te izmjenu rasvjetnih tijela« koja je i plijenila veliku pažnju posjetitelja izložbe.

Iza ovog naziva krije se praktičan proizvod koji, kaže njegov autor, bolje, jednostavnije i jeftinije, obavlja procese održavanja, čišćenja i bojenja stupova i mijenjanja žarulja. »Za održavanje javnog stupa trenutno je potrebno na teren poslati kamion s dizalicom, dva do tri radnika, često zaustaviti promet, a proces traje i nekoliko sati«, kaže ovaj porečki inovator po struci arhitekt, objašnjavajući kako njegova napravi kojom se upravlja na daljinski upravljač i teži svega 50 kilograma, to sve napravi u najduže pola sata. Pritom je potreban je samo jedan čovjek i manje transportno vozilo. Naprava radi tako da okruži stup i istovremeno ga čisti i boja. Može obavljati i druge radnje što zahtjeva jednostavno dodavanje novih alata.

Na izložbi inovacija ARCA Matić je predstavio testirani prototip svoje inovacije koji je zaštitio i patentom, a na kojem radi već više od 15 godina. Prije desetak godina prvi prototip s više od 1850 dijelova predstavio je grupi stručnjaka čiji pozitivni komentari su ga potaknuli da usavrši proizvod i maksimalno pojednostavi njegov rad. Na ARCI predstavljen proizvod ima svega 500-injak dijelova i jeftiniji je i jednostavni za proizvodnju i upotrebu. Cijena ove jedinstvene naprave je oko 20 tisuća eura, kaže inovator, jer ona ovisi o izboru alata i funkcijama koje obavlja. Želja mu je sada pokrenuti proizvodnju i kako kaže, oživjeti svoju napravu. Kaže i kako bi volio imati partnera i investitora koji će s njime krenuti u komercijalizaciju proizvoda, jer upita, kaže, već ima i u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Ovom porečkom inovatoru ideja za nove proizvode ne nedostaje, tako već radi na robotu za skupljanje prljavštine s površine vode s niz dodatnih funkcija od skupljanja informacija o stanju mikroorganizama, temperaturi i salinitetu vode do snimanja područja kojim se kreće, posebnoj ergonomskoj stolici, wc školjki bez vode, cipelama za terenski rad koje podižu radnika 60 do 70 cm od poda, a razvio je i opsežan koncept stadiona na vodi.

Osim Matićeve, i inovacije ostalih izlagača iz Saveza udruga inovatora Istarske županije plijenile su pažnju posjetitelja ARCE. »Naši članovi su se ove godine predstavili s idejama, prototipovima i gotovim proizvodima spremnima za tržište. Ovo je odlična prilika za inovatore da predstave svoje inovacije javnosti, ali i sjajna prilika poduzetnicima koji nemaju svoje ideje, ali imaju poduzetnički duh da ovdje pronađu proizvod koji će u suradnji s autorima plasirati tržištu«, komentirao je Leo Pincan iz Saveza inovatora Istarske županije.

Ove je godine na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA predstavljeno oko 150 inovacija izlagača iz Hrvatske i 10 zemalja svijeta. Pored domaćih inovativnih poduzeća, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavio se i velik broj samostalnih inovatora i inovatorskih udruženja, velik broj fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te studenata i učenika sa novim i praktičnim rješenjima iz gotovo svih područja djelovanja, od proizvodnje prehrambenih proizvoda do visokotehnoloških inovacija. Zajedno s izložbom ARCA održavao se i deveti sajam inovacija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji AGRO ARCA. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni