Injekcije nanočestica u artritična koljena usporavaju gubitak hrskavice

Injekcije nanočestica u artritična koljena usporavaju gubitak hrskavice

(Foto: Ilustracija)

»Iako mnoge tehničke aspekte ove aplikacije treba još razraditi, sposobnost zaustavljanja ili usporavanja tijeka osteoartritisa injekcijom, a ne operacijom, dramatično bi promijenila naš osjećaj i rad kako starimo i nakon ozljede«, kaže Jaimo Ahn, koautor studije

Osteoartritis je bolno, iscrpljujuće i prilično često stanje koje se teško usporava ili zaustavlja, pa su mogućnosti liječenja uglavnom ograničene na smanjenje boli. Međutim, nova studija* provedena na miševima otkrila je da nanoterapijske injekcije u koljeno mogu usporiti razgradnju hrskavice.

Hrskavica igra ključnu ulogu u našim zglobovima, posebno u koljenima, gdje tijekom cijelog života amortizira sile koja uzrokuje hodanje i trčanje. No, budući da se prirodno ne popravlja, tkivo se može s vremenom ili uslijed ozljeda razgraditi, što dovodi do boli povezane s osteoartritisom.

Posljednjih godina znanstvenici su pronašli načine kako potencijalno usporiti razgradnju hrskavice pomoću molekule dobivene iz algi ili ju čak obnoviti djelovanjem na matične stanice ili ubrizgavanjem određenih molekula. U novoj studiji istraživači Sveučilišta u Pennsylvaniji su razvili vlastitu molekulu koja obećava regeneraciju hrskavice, ciljajući proteinski put koji je prethodno bio povezan s rastom hrskavice.

Testiranje na miševima

»Naš je laboratorij jedan od rijetkih u svijetu koji proučava signalizaciju receptora za epidermalni faktor rasta (EGFR) u hrskavici i od početka smo otkrili da nedostatak ili inaktivacija EGFR-a ubrzava napredovanje osteoartritisa kod miševa«, kaže Ling Qin, suodgovorni autor studije. »Stoga smo predložili da se njegova aktivacija može koristiti za liječenje osteoartritisa, a u ovoj smo studiji po prvi puta dokazali da prekomjerno aktiviranje unutar koljena blokira napredovanje osteoartritisa«, dodaje.

Nadalje, istraživači su stvorili nove nanoterapeutike zasnovane na ovoj spoznaji. Tako su EGFR-u priključili ligand koji se naziva transformirajući faktor rasta-alfa (tgf-α) na sintetičke nanočestice, koje se mogu ubrizgati u koljeno kako bi usporile degeneraciju hrskavice. Tim je testirao liječenje na miševima s oštećenjem hrskavice i utvrdio da su se degeneracija hrskavice i otvrdnjavanje kostiju usporile, a činilo se da im bolovi u koljenu olakšavaju. Nisu zabilježene niti veće nuspojave.

Ipak, kolikogod rezultati zvučali obećavajuće, još uvijek ima dosta posla na testovima na životinjama prije nego što se uopće može preći na ispitivanja na ljudima. No, iz istraživačkog tima poručuju da su same nanočestice već su klinički testirane s pozitivnim rezultatima, tako da ovaj pristup ima potencijala.

»Iako mnoge tehničke aspekte ove aplikacije treba još razraditi, sposobnost zaustavljanja ili usporavanja tijeka osteoartritisa injekcijom, a ne operacijom, dramatično bi promijenila naš osjećaj i rad kako starimo i nakon ozljede«, kaže Jaimo Ahn, koautor studije.

Pripremio: B. Jagačić


*Istraživanje je objavljeno u časopisu Science Translational Medicine.

Izvor: Sveučilište u Pennsylvaniji

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni