Inicijativa U ime obitelji prozvala Ministarstvo uprave i Bauka

Inicijativa U ime obitelji prozvala Ministarstvo uprave i Bauka

„Ove brojke koje smo sada dali predstavljaju ono što bi svakog hrvatskog građanina trebalo zabrinuti. Iz svega ovoga navedenog zaključujemo kako je broj punoljetnih državljana Republike Hrvatske s prebivalištem u Hrvatskoj prema podacima koje smo dobili manji od 3.500.000. Mrtvi koje je ministar Bauk mjesecima izbacivao iz popisa birača, uskrsnuli su i sada imamo SDP-ove duhove birače i nažalost ih po ovim njihovim brojkama ima oko pola milijuna”, rekla je Željka Markić.

Broj birača i punoljetnih osoba u Hrvatskoj i dalje je u fokusu interesa inicijative U ime obitelji, koja je danas održala konferenciju za medije. Čelnici Inicijative su predstavili novinarima i javnosti informacije koje su dobili od tri različite državne institucije po pitanju broja birača i punoljetnih osoba u Hrvatskoj. Tako je Ministarstvo uprave obavijestilo Inicijativu U ime obitelji da se u registru birača 21. rujna 2014. godine nalazile 4 042 522 punoljetne osobe s biračkim pravom, koje imaju prebivalište u Hrvatskoj.

Inicijativa U ime obitelji je upit o broju punoljetnih osoba s prebivalištem u Hrvatskoj uputila i Državnom zavodu za statistiku (DZS) i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Prema podacima DZS-a, prilikom zadnjega popisa stanovništva 2011. godine, utvrđeno je da u Hrvatskoj živi 3 487 034 punoljetnih osoba, a procjena prema demografskim kretanjima za 2013. godinu utvrdila je oko 12 500 manje punoljetnih osoba, odnosno njih 3 474 453. Prema podacima HZZO-a broj punoljetnih osiguranih osoba u Hrvatskoj je bio 3 508 481 na dan 21. rujan 2014. godine.

„Zbog svega navedenog, opravdano se postavlja pitanje kako je moguće da Ministarstvo uprave u broj birača s prebivalištem u RH ubraja preko pola milijuna birača više nego što postoji punoljetnih hrvatskih državljana u RH“, rekao je Lino Zonjić iz inicijative U ime obitelji. On se upitao kako je moguće da je Ministarstvo uprave uoči izbora za Europski parlament utvrdilo da ima 3 758 851 birača, a uoči inicijative za raspisivanje referenduma taj broj se povećao na 4 043 196.

„Ove brojke koje smo sada dali predstavljaju ono što bi svakog hrvatskog građanina trebalo zabrinuti. Iz svega ovoga navedenog zaključujemo kako je broj punoljetnih državljana Republike Hrvatske s prebivalištem u Hrvatskoj prema podacima koje smo dobili manji od 3.500.000. Mrtvi koje je ministar Bauk mjesecima izbacivao iz popisa birača, uskrsnuli su i sada imamo SDP-ove duhove birače i nažalost ih po ovim njihovim brojkama ima oko pola milijuna”, rekla je Željka Markić iz Inicijative u Ime obitelji. Ona je istaknula kako bi bilo idealno da se referendumi o izmjenama izbornog sustava, outsourcingu i monetizaciji autocesta održe u isto vrijeme kad i predsjednički izbori te kako je to najbolji način rezanja troškova.

Novinare je zanimao i komentar na prijedlog novoga Zakona o referendumu. „Građanska inicijativa ne bi mogla odrediti mjesta na kojima bi se prikupljali potpisi. To bi se određivalo u državnim uredima uprave kojih ima oko 300 u Hrvatskoj što bi značilo poput Ustavnog članka 45, gdje bi državljani trebali ići u diplomatsko konzularna predstavništva, tako bi i naši građani trebali odlaziti u udaljene državne urede da mogu dati svoj potpis za referendum. To bi mnogima bio pritisak jer mnogi građani nemaju povjerenje u državnu upravu i na taj način bi se onemogućilo građane da daju potpis”, rekao je Ivan Munjin član Organizacijskog odbora inicijative.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni