Inicijativa “67 je previše” predala 748.624 potpisa za referendum

Inicijativa “67 je previše” predala 748.624 potpisa za referendum

(Foto: © Hrvatski sabor)

Nacionalna koordinatorica Inicijative “67 je previše”, Mirela Bojić naglasila je da više nema vremena za pregovore, da je vremena bilo na pretek. „Od svibnja prošle godine smo krenuli prema Vladi, ministru Paviću s molbama da razgovaramo, da sudjelujemo u kreiranju te mirovinske reforme. Nitko se nije odazvao na naše molbe”, izjavila je Bojić

Članovi Organizacijskog odbora Inicijative “67 je previše”, predstavnici sindikalnih središnjica i aktivisti u četvrtak su u Hrvatskom saboru predali 65 kutija s listama na kojima je prikupljeno 748.624 potpisa građana za raspisivanje referenduma o predloženim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Prikupljeni potpisi s obrazloženim Zahtjevom za raspisivanje referenduma uručeni su predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, koji je primio predstavnike Organizacijskog odbora Inicijative “67 je previše”.

Nakon sastanka, predsjednik Jandroković je pojasnio proceduru. Naglasio je da će Sabor poslati Vladi Zahtjev za raspisivanje referenduma, a Vlada će provjeriti prikupljene potpise. Postoji mogućnost da Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav uputi pitanje Ustavnom sudu je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom.

„Treba li ići na ocjenu ustavnosti, o tome ćemo razgovarati s kolegama iz vladajuće većine”, rekao je Jandroković.

Na pitanje novinara jesu li mogući pregovori da se izbjegne raspisivanje referenduma, Jandroković je odgovorio da su pregovori uvijek dobrodošli, ali mu se čini iz razgovora s predstavnicima Inicijative “67 je previše” da oni više nisu skloni pregovorima, nego da se ide prema referendumu.

Jandroković je na upit novinara komentirao i zadovoljavajuće ocjene mirovinske reforme koje su dale neke strane agencije.

„Očito je da su ekonomske brojke iznimno dobre. U prvom tromjesječju imali smo rast BDP-a od 3,9 %, najviši unutar Europske unije. Dobili smo i dobre ocjene reformi koje se provode, a tu je i mirovinska reforma”, izjavio je Jandroković. No unatoč tome, prikupljeni su potpisi i ako njihov broj bude relevantan ide se na referendum

„Narod je taj koji odlučuje. Moguće je neki puta da i neke dobre mjere koje donese Vlada budu osporene od građana“, zaključio je Jandroković.

Nacionalna koordinatorica Inicijative “67 je previše”, Mirela Bojić je rekla da je predajom Zahtjeva za raspisivanje referenduma i kutija s potpisima građana Inicijativa završila prvi dio posla.

Naglasila je da prikupljen iznimno velik broj potpisa, dvostruko veći od broja koji propisuju Ustav i Zakon da bi se referendum raspisao.

„Mislimo da je vrijeme i stvarno dobra prilika Hrvatskom saboru da konačno na ovom referendumu vrati povjerenje građana u najviše institucije hrvatskog društva“, poručila je Bojić

Naglasila je da više nema vremena za pregovore, da je vremena bilo na pretek.

„Od svibnja prošle godine smo krenuli prema Vladi, ministru Paviću s molbama da razgovaramo, da sudjelujemo u kreiranju te mirovinske reforme. Nitko se nije odazvao na naše molbe. Pozvali bi nas samo kada bi u Power Pointu prezentirali ono što su naumili donijeti i izglasati kao Zakon. Prije prikupljanja potpisa obratili smo se svim klubovima zastupnika vladajućih i oporbenih stranaka u nadi da ćemo doći do toga u razgovorima da se sporne odluke u zakonu ne izglasaju i da nećemo biti u situaciji da se prikupljaju potpisi za referendum“, izjavila je Bojić

Naglasila je da građani su dali svoj potpis ne za pregovore, nego da se raspiše referendum te i oni građani koji nisu dali potpis imaju demokratsko pravo izjasniti se na referendumu pa makar zaokružili da su protiv izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni