Informacija kao najvažniji sastojak kave

Informacija kao najvažniji sastojak kave

Eksperimentalni softverski sustav u kafiću omogućava vlasnicima da primjene preciznost u procesu prženja zadržavajući osobni potpis

Harrison Suarez i Michael Haft, vlasnici Compass Coffeea u sjeverozapadnom Washingtonu, žele postići da svaka šalica kave ima istu, ali specifičnu mješavinu okusa. Kafić je strogo orijentiran prema željama gostiju – okusima, interijerom i atmosferom. Otvoren je krajem rujna i od tada mala pržionica prenosi podatke o svakoj seriji zrna na internet, gdje Haft, Suarez i šef pržionice Brandon Warne proučavaju detalje prije stvaranja veće serije proizvoda.

Kafić je pun pozitivne energije i dobrog raspoloženja. Smješten u bivšoj praonici ima velike prozore okrenute prema kolnicima, s mjesta uz šank vidi se područje gdje se prži kava pa posjetitelji mogu gledati kako cijeli proces funkcionira, a ponekad ih Haft i Suarez pozovu da pomirišu zrna kave.

Prije posluživanja s novim i nepoznatim zrnom obavezno naprave nekoliko testova. Eksperimentalni softverski sustav u kafiću omogućava vlasnicima da primjene preciznost u procesu prženja zadržavajući osobni potpis.

USB priključak i digitalni toplomjer u pržionici za testiranje prenose podatke softveru Artisan o svakom prženju, poput temperature i razine vlage. Pomoću njega mogu eksperimentirati s dodavanjima novih okusa i omjera, ali i zadržavati postojeću kvalitetu.

Usporedba podataka

Artisan sprema podatke o prženju svake skupine, uključujući grafove koji prate vrijeme i temperaturu. Članovi tima upisuju i vrstu zrna kako bi omjeri mogli biti točno napravljeni i kasnije, sa svim primjedbama. Prije nego što su pržionicu spojili na internet podatke su upisivali u Excel tablicu, gdje su sve kombinacije teško usporedive. Tada su shvatili da im je potreban novi sustav bilježenja u koji se mogu vratiti, pogledati, provjeriti ili ga ponovno stvoriti.

Sustav omogućuje i da se dostave dosljedni materijali ostalim poslovnicama koje imaju specifični unos kave i prženja. Uz to, dijelovi procesa proizvodnje također su automatizirani, a aparati za kavu na pultu kontrolira program nazvan Modbar koji omogućuje točne postavke temperature i pritiska vode.

Haft i Suarez nastavljaju s eksperimentiranjima da bi dobili specifičan i dobar okus kave. Ipak, nisu sigurni koliko još tehnologije treba dodavati u proces. Računalo može bolje modulirati temperaturu, ali ne može nanjušiti i osjetiti konkretno zrno koji se prži. Dvije pošiljke zrna s iste farme mogu biti potpuno različite zbog čega se treba testirati svaka serija koja će se iskoristiti u procesu proizvodnje. (Izvor: The Washington Post / Foto: Melina Mara)